Badet ska få ny storhetstid

Linnea och Dan Andersson, Kai Ideström, Frances Lucas med Rina samt Rakel Clinton Lucas och Julia Lundberg ser fram emot Flatenfesten den 26 maj.
Linnea och Dan Andersson, Kai Ideström, Frances Lucas med Rina samt Rakel Clinton Lucas och Julia Lundberg ser fram emot Flatenfesten den 26 maj.
Flatenbadets byggnader har länge stått som förfallna monument från en gyllene guldålder.

Men nu ska en totalrenovering stoppa för­fallet.

Nyligen blev det klart att Stockholms fastighetskontor får fyra miljoner kronor för att renovera och bygga om de kulturskyddade byggnaderna vid sjön Flaten i gränslandet till Tyresö. Arbetet ska starta till våren. I dag står husen antingen tomma eller fungerar som kallförråd.

– Husen mår bättre om det finns verksamhet där, säger Lars Edwin Andersson vid fastighetskontoret.

Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar för olika aktiviteter genom att ordna med en samlingslokal, bättre omklädningsrum och utökat utrymme för kiosk och servering.

En grupp Flatenvänner har även bildat Föreningen Nya Flaten. Föreningen menar att platsen erbjuder mer än rent vatten och sandstrand.

Ett av deras mål är att arrangera naturaktiviteter och miljöverkstad för barn och ungdomar för att lära dem mer om växter, djur, miljövård och allemansrätt, men på ett roligt sätt. De vill också ge Flaten liv på vintern.

– Då kan man ploga upp sjön och ordna en isbana – men det går bra att ha naturskola då också, säger Dan Andersson.

För dem som vill vara i vattnet men tröttnat på att bada ska det finnas möjlighet att paddla kajak och klättra i berg i sommar. Nya bouleplaner ska även ge liv åt området vid badhusen. Föreningen kommer att rivstarta sin verksamhet med en fest den 26 maj. Fram till dess söker de fler engagerade personer som kan och vill hjälpa till med de olika aktiviteterna.

– Vi välkomnar särskilt idéer och åsikter från barn. Nu finns det stora möjligheter att påverka vad som kommer att hända vid Flaten framöver, säger Frances Lucas.

Fakta

15 000 badgäster

På 1920-talet började stadsbor att söka sig till Flaten och Älten för att bada.

1929 fick idrottsförvaltningen 75 hektar mark vid Flatens östra strand av Stockholms stad för lägerverksamhet, senare tillkom 45 hektar för friluftsbad.

Badet anlades med en strand på 1 200 meter och en tillskapad sandplage på 18 000 kvadratmeter. Här fanns plats för upp till 15 000 badgäster. Byggnaderna ritades av Paul Hedqvist.

Badet invigdes den 23 juni 1934. Besökarna betalade entréavgift.

Barnbad med badbussar startade 1935.

Fyra vaktmästare och tre spärrvakter var anställda 1935.