Badets solceller invigdes i regnet

Trots förra veckans regnrusk invigdes solcellssatsningen i Järva på äventyrs­badet i Husby.

Därmed har projek­t­et Hållbara Järva gått i mål.

Järva har den största solcellssatsningen i norra Europa. Inom projektet Hållbara Järva har Stockholms stad installerat 10 000 kvadratmeter solceller på hustak och väggar i Järvaområdet. Det motsvarar ungefär en och en halv fotbollsplan.

Solcellerna har placerats på två badhus och ett 40-tal bostadshus. I torsdags invigdes satsningen genom att visa upp solcellsanläggningen på äventyrsbadet i Husby. Trots att solen lyste med sin frånvaro.

Besökare fick följa med upp på Husbybadets tak för att se solcellerna på plats.

Men solcellerna på taket täcker inte simhallens energibehov.

– Ett badhus är väldigt elkräv­ande och man räknar med att solcellerna täcker sex procent av behovet. När det gäller bostadshusen handlar det om upp mot 20 procent, säger Lisa Enarsson, projektledare för Hållbara Järva.

Installationen av solcellsanläggningarna har kostat 18 miljoner kronor och totalt med alla kringkostnader 35 miljoner.

– Fastighetskontoret som sköter badhusen räknar med att hämta hem det här på sex år. Bostadsbolagen räknar med tio år. Solcellerna håller i minst 30 år, säger Lisa Enarsson.

Järva är ett av Stockholms nya miljöprofilområden och de senaste fyra åren har satsningar gjorts i miljonprogramhusen i Husby, Rinkeby, Kista och Tensta. Bland annat har husen renoverats energieffektivt.

– Det unika med solcellssatsningen är att den görs i ett befintligt område. Järva kommer att vara förebild för andra förorter i Sverige, säger Lisa Enarsson.

Man räknar med att solcellerna täcker sex procent av behovet.