ANNONS

Nödiga badgäster kissar ner buskarna på Reimersholme

Reimersholme, Ann-Catrine Carlsson och Pia Hällbom (Mörk jacka) tycker att det är trist när basgästerna kissar i buskagen, vid odlingslotter och nedanför balkonger. Så fort vädret är varmt kissas det överallt och så har det varit i flera år.
Ann-Catrine Carlsson och Pia Hällbom
Buskar, lummiga träd och avskilda vrår vid husen har fått en ny funktion på Reimersholme. De har blivit "toaletter" åt besökande badgäster.
– Det är inte så roligt när folk sitter och kissar nedanför vår balkong, säger Pia Hällbom.
ANNONS

När sommarvärmen kommer lockas många till idylliska Reimersholme, för att bada och ha picknick. Här finns stora gräsmattor, små bryggor och fin utsikt över Mälaren.

Men Reimersholme är ingen kommunal badplats, till skillnad från till exempel Långholmens och Tanto strandbad. Här finns ingen offentlig toalett och det får konsekvenser.

– Människor kissar överallt där det finns buskar eller undanskymda hörn. Problemet är att det är alldeles intill våra hus. Det är inte så roligt när folk sitter och kissar nedanför vår balkong, säger Pia Hällbom, som bor på holmen sedan några år.

Reimersholme, Pia Hällbom (Mörk jacka) och Ann-Catrine Carlsson tycker att det är trist när basgästerna kissar i buskagen, vid odlingslotter och nedanför balkonger. Så fort vädret är varmt kissas det överallt och så har det varit i flera år.

Många nödiga sätter sig på huk under idégranarna nere vid vattnet, berättar Pia Hällbom och Ann-Catrine Carlsson. Foto: Pekka Pääkkö

Hon och grannen Anne-Catrine Carlsson visar runt på ön och pekar ut ett antal ”favoritplatser” för nödiga. Dit hör de täta idegranarna nära vattnet, där använt toapapper ligger i små högar. Avskildheten vid seniorboendets frodiga odlingslådor lockar också.

– Folk sätter sig vid häcken intill våra planteringar. Mest är det kvinnor. Män som kan stå har det ju lite lättare, säger Ann-Catrine Carlsson.

Reimersholme, Toapapper under en buske. Folk kissar i buskar, vid odlingslotter och under balkonger när de besöker ön för att ha picknick och bada.

Använt toapapper under en buske. En vanlig syn på Reimersholme. Foto: Pekka Pääkkö

ANNONS

Enligt de båda grannarna har problemet funnits i flera år. Det har de påpekat för Stockholms stad, som dock inte har några planer på att placera toaletter på Reimers holme.

– Att ställa ut offentliga toaletter är en lång offentlig process och det finns inget sådant beslut för Reimersholme. Bajamajor är inget bra alternativ eftersom risken är stor att de vandaliseras. De förstörs och välts omkull och då rinner innehållet ut. Därför fungerar de bäst vid evenemang och platser som är bevakade, säger Victor Bengtsson, kommunikatör vid trafikkontoret.

”Folk på varenda gräsplätt”

Anne-Catrine Carlsson suckar lite över beskedet. Hon och Pia Hällbom betonar att de inte har något emot badgästerna, men att de är innerligt trötta på att se nödiga människor sitta på huk i buskagen. I år är trycket dessutom extra hårt, när många stockholmare stannar hemma under pandemin.

– Det ligger folk på varenda gräsplätt under soliga dagar, men det stör inte mig. Glada människor och folk som har roligt gör mig bara glad. Det är det sanitära som stör, säger Ann-Catrine Carlsson.

Trötta på nedskräpning

Ann-Catrine Carlsson och Pia Hällbom är inte ensamma om att uppmärksamma problemet. Flera andra av öns invånare har hört av sig till Mitt i och berättat om toapapper i buskarna och nedskräpning av kapsyler, matrester och annat. Synpunkten är att de som besöker ön borde ta sitt ansvar – plocka med sig skräpet, sluta slänga toapapper, vara varsam om miljön och visa hänsyn mot dem som bor där. ”Helt enkelt ge ön lite kärlek tillbaka”, som en Reimersholmebo skriver i ett mejl.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.