Tvist om badhuset ska redas ut: ”En skandal utan dess like”

Ösbystugan, ösbybadet, Danderyds konsthall
Nyrenoverad fasad på det som kommunen kallar för Ösbystugan.
Debatten om badhuset vid Ösbysjöns vara eller icke vara har blossat upp igen. Nu kan Danderyds kommun anmälas till länsstyrelsen för bland annat brott mot kommunallagen – och svartbygge.

Den senaste tidens tvist runt det gamla badhuset vid Ösbysjön har engagerat många invånare i Danderyd.

Vissa vill att Danderyds konsthall som huserar där idag ska vara kvar medan andra vill att stugan ska användas till det ursprungliga användningsområdet – som badpaviljong med omklädningsrum och bastu.

Under tvisten har anklagande fingrar pekats åt flera håll. Det har bland annat bildats en Facebookgrupp – Ösbybadets vänner – där det har påståtts att Kerstin Hassner, som tidigare var kulturchef på Danderyds kommun, ska ha överlåtit stugan till Danderyds konstförening och en styrelsemedlem som har sin ateljé där tillsammans med Danderyds konsthall.

Anledningen är att Kerstin Hassner ska vara personlig vän med styrelsemedlemmen. Men det är inget som hon medger.

– Det vill jag verkligen dementera. Jag känner henne lika väl som jag känner alla andra i föreningslivet i Danderyd, säger hon till Mitt i.

Kommunen utreder

Enligt Kerstin Hassner var det heller inte hon som hade överlåtit stugan till Danderyds konsthall. Hon menar att kommunen nu går igenom hela proceduren med det som kommunen kallar för Ösbystugan.

– Vi kontrollerar vad som gäller och vad som hänt. Ett arbete som vi sedan kommer att redovisa när det är klart.

Hur kommer det sig att inte detta gjorts tidigare när anmälningar har kommit in om tjänstefel inom kommunen?

– Det kan jag inte svara på i och med att det inte är jag som äger den här frågan.

Kommunen kan anmälas

En av de drivande i Facebookgruppen Ösbybadets vänner är Clarence Reuterswärd. Han har vid flera tillfällen försökt få fram dokumentation över besluten att renovera det gamla badhuset och sedan hyra ut det utan kostnad till Danderyds konsthall.

Kommunen bryter mot lagen när de renoverar utan bygglov och renoveringen strider även mot detaljplanen

Clarence Reuterswärd

– Det här med badhuset är en skandal utan dess like. Kommunen bryter mot lagen när de renoverar utan bygglov och renoveringen strider även mot detaljplanen. Varför skulle man vinterbona ett badhus, säger Clarence Reuterswärd till Mitt i.

Clarence har meddelat kommunen att han tänker anmäla Danderyd till länsstyrelsen för svartbygge och brott mot detaljplanen.

Kom invånarna till användning

Enligt Johanna Hornberger, som var ordförande i kultur- och fritidsnämnden under tiden då det gamla badhuset togs i användning igen efter att ha varit mycket nedgånget, resonerade förvaltningen att byggnaden skulle komma till användning för invånarna.

Hon säger också att kommunen just nu tittar igenom hanteringen och ska rätta till om något har blivit fel.

Ordföranden för Danderyds konsthall, Marie-Louise Zeisig tycker att konflikten som uppstått är tråkig och skadar stämningen i kommunen.

– Ingen hade gjort anspråk på stugan innan vi kom, den har inte används på 30 år. Vi har hela tiden sagt att det ska vara korrekt och tydligt. Det blir enklare för kommunen om alla regler är lika, säger hon till Mitt i.