ANNONS

Badklåda härjar på Flatenbadet: ”Kliar så att barnen gråter”

Badklåda Frida Holst barn drabbade Flatenbadet
Frida Holst tre barn fick badklåda efter att ha badat vid Flatenbadet. Här är dottern Ebbas rygg på bild. "Kommer inte åka dit mer."
Flera barn som badat i sjöar i södra Stockholm har drabbats av badklåda, och staden har precis satt upp varningsskyltar.
– Det kliar så att barnen gråter. Mina barn går på dubbla mediciner, säger Frida Holst som besökt Flatenbadet.
ANNONS

Det är stora, myggbettsliknande bett som kliar, kliar och kliar. Nu kommer rapporter från flera familjer som besökt Flatenbadet de senaste dagarna. Särskilt barn är drabbade, eftersom parasiterna bakom badklådan främst finns i grunt vatten, något som Mitt i kunde berätta här.

Badklåda Frida Holst barn drabbade Flatenbadet

Badklådan ser ut som stora myggbett. Frida Holst dotter Ebba på bilden här. Foto: Privat.

– Mina barn går på dubbla mediciner. De vaknade klockan fem på morgonen av att betten bara blommade ut. Det kliade så att de grät. Det är tydligen jättemånga som är drabbade i Flaten, säger Frida Holst.

Allergimedicin mot klådan

Hon berättar att alla hennes tre barn fått utslag efter att de varit på Flatenbadet och badat för ett par dagar sedan. De två äldsta barnen äter antihistamintabletter och tar kortisonsalva mot kliandet.

Det ser ut som att hon är sjuk

Frida Holst

– Nu är vi på Årsta havsbad och badar. Vi kommer inte åka till Flaten mer. Men här vid havsbadet får vi tala om för folk att min dotter inte smittar, det ser ut som att hon är sjuk, säger Frida Holst.

Fakta

Torka dig ordenligt efter bad.

Badklådan orsakas av en parasit som främst finns i söt- och bräckt vatten. Det är inte farligt och smittar inte.

Men klådstillande eller antiallergiska medel kan hjälpa för att minska kliandet.

Torka av dig ordentligt när du kommer upp från vattnet för att minska risken att drabbas.

Källa: Stockholms stad.

Det är så äckligt

Frida Holst

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning satte under onsdagen upp flera informationsskyltar angående badklådan. Men Frida Holst undrar varför de inte informerat tidigare.

– Jag är jätteledsen för att det inte fanns skyltar så att vi kunde välja om vi skulle bada. Vi trodde ju att vattnet var rent. Det är så äckligt att det är djur som tar sig in i barnens kropp och dör där. Plus att mina barn lider och måste medicineras, säger hon.

Ovanligt stort problem

Peter Melin är parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Han berättar att staden precis fått kännedom om att många drabbats av badklåda vid Flatenbadet.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att informera nu, här på badet och på hemsidan. Jag har jobbat här i tre år men det här är första gången som jag hört talas om badklåda i den här omfattningen, säger Peter Melin.

Badklåda från fler sjöar

Det kommer även larm om badklåda från fler sjöar i södra Stockholm. Mitt i har haft kontakt med en familj där både barn och vuxna fått badklåda efter att ha badat på Hökarängsbadet.

I trådar på Facebook berättar invånare också att de drabbats efter att ha badat i Söderbysjön.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.