ANNONS

Upproret mot badplatserna: ”Garanterad cp-fri sommar i Stockholm”

GIL cp-fri zon, arlanda, handikapp tillhänglighet bad strand röreslehinder
Kampanjen CP-fri zon poppade upp i Stockholm för att uppmärksamma bristen på bad för funktionshindrade.
Bara en av de 31 badplatser som sköts av Stockholms stad är anpassad för handikappade. Ett apartheidsystem, tycker förening GIL som arbetar för funktionshindrade.
– Vi måste bli bättre, säger Katarina Luhr (Mp), miljöborgarråd i Stockholms stad.
ANNONS

Välkommen till Stockholm, Sveriges cp-fria huvudstad.

Det budskapet mötte resenärer på Arlanda i onsdags efter att föreningen GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, inlett en gerillakampanj med affischering i Stockholm.

Anledningen är handikappanpassningen av Stockholms bad. Av 31 strandbad är ett fullt tillgänglig – det är under all kritik, tycker Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL.

– Man vill kunna umgås med familj och vänner som ska bada. Om det bara finns en plats man kan vara på blir det som ett apartheid-system. Vi vill kunna vara med alla andra, säger han.

”Visa er vrede”

Gerillaaffischeringen i huvudstaden är en del av kampanjen ”CP-fri zon” som började i Göteborg i våras. Poängen är att rikta uppmärksamhet mot hur rörelsehindrade personer upplever offentliga miljöer och få fler att agera för förändring.

– Vi tittade på offentliga miljöer och i många svenska städer lägger man till exempel kullersten överallt. Har man en funktionsnedsättning skapar det en massa problem, i mitt fall leder allt det där smattret till kramper, säger Anders och tillägger:

– Vi får roligare och smartare samhällen om de byggs för att inkludera alla.

Vi gör det som är nödvändigt. Vi vill få staden att tar sitt ansvar, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL. Foto: GIL

–Vi gör det som är nödvändigt. Vi vill få staden att tar sitt ansvar, säger Anders Westgerd. Foto: GIL

Varför har en organisation med fokus på Göteborg uppmärksammat Stockholms badplaster?

ANNONS

– Vår tanke är att göra samhället bättre, inte bara för Göteborgare, utan för hela Sverige. Vi hoppas att stockholmarna går man ur huse och visar sin vrede nu.

Även i Göteborg är det bara en strand som är fullt anpassad men Anders har precis kommit hem från en semester i Spanien där han kunde bada på flera ställen.

– Där fanns badvakter som kunde hjälpa mig ner och upp ur vattnet, flytmöjligheter och toaletter som fungerade. Den möjligheten ska man ha här också och definitiv inte bara på ett ställe.

Baden ska anpassas

Att tillgänglighetsanpassa Stockholms badplatser är en uppgift som faller på stadsdelsnämndernas bord. Från och med årets budget är det tydligare definierat som ett uppdrag som ska utföras.

Enligt miljöborgarrådet Katarina Luhr (Mp) är fler och bättre badplatser en viktig fråga och tillgängligheten en viktig del i det.

– Det ökar livskvalitén men är också en viktig klimatanpassning. När vi får fler värmeböljor är det viktigt att kunna bada och svalka sig nära där man bor, säger hon.

"Bad ska inte vara förbehållet vissa människor, alla ska kunna ta del av vad Stockholm erbjuder" säger Anders Westergerd. Foto: GIL

– Bad ska inte vara förbehållet vissa människor, alla ska kunna ta del av vad Stockholm erbjuder, säger Anders Westergerd. Foto: GIL

Stora Sköndal är den enda fullt handikappanpassade badplatsen men på fem andra badplaster finns ramp ner i vattnet. Men föreningen GIL lyfter också behovet av hjälpmedel för att flyta i vattnet och anpassade bänkar att sola på.

– En ramp underlättar inte om det inte finns en badstol. Man vill kunna göra mer på stranden än att bara sitta och titta på fåglar, säger Anders Westgerd.

Ska bli bättre

Enligt  Katarina Luhr är målet att alla badplatser ska vara tillgängliga för alla.

– Det är ett pågående arbete där vi måste bli bättre och bättre för varje år. Vi har tryckt på att det ska gå att komma ner i vattnet men det finns mycket annat att titta vidare på. Det finns många olika funktionsnedsättningar och många olika behov, säger hon.

Strandbad

Här finns det anpassningar för dig med funktionsnedsättning

  • På Stockholms stads hemsida står det att badet i Stora sköndal är helt handikappanpassat.
  • Smedsuddsbadet är delvis handikappanpassat.
  • Det finns ramp på följande badplatser: Tanto, Flatenbadet, Kanaanbadet, Sätrabadet och Maltesholmsbadet.
  • Flera badplatser har även handikapptoa.
  • I budgeten för 2019 fick stadsdelsnämnderna i uppdrag att rusta upp och tillgänglighetsanpassa stadens badplatser. Det har funnits skrivelser om det tidigare men från och med i år är det förtydligat att det är något stadsdelsnämnderna ska göra.
  • Stockholms bad sköts av stadsdelarna vad gäller drift, underhåll, och tillgänglighetsanpassning. Stadens miljöförvaltning ansvarar för provtagning att bedöma var nya badplatser kan anläggas.
Källa: Stockholms stad