Badplatserna röjs från smuts, skräp och skrot

Mezban Habibi och 3-åriga dottern Ghasal kopplade av vid Fågelöudde.
Mezban Habibi och 3-åriga dottern Ghasal kopplade av vid Fågelöudde.
Det varma vädret lockade i förra veckan många till badplatserna.

Och på kommunen förbereder man för fullt inför badsäsongen.

I förra veckan rådde rena sommar­känslan på Lidingö. Solen sken från en klarblå himmel och termometern visade på 25 grader. Värmen fick Lidingöborna att ta sig till badstränderna. På Fågelöudde hade Mezban Habibi med familj slagit sig ner i gröngräset för att njuta av vädret.

– Det är skönt här, hit lär vi komma igen när sommaren är här, sa han.

Trots att vattnet inte var varmare än 10–12 grader plaskade dottern Ghasal glatt runt.

– Vi kommer inte att bada i dag, men så farligt kallt i vattnet är det inte. Att doppa fötterna är inget problem, säger Mezban Habibi, som är matematiklärare på ön.

När Mitt i Lidingö Tidning besökte Fågelöudde i fredags låg ett 30-tal personer och kopplade av vid strandkanten, men ingen syntes ta ett dopp. Det lär dröja några veckor innan det blir mer badvänliga temperaturer i vattnet. Men redan i förra veckan klipptes gräs och sopkorgar sattes ut vid de allmänna utomhusbaden. Och under den här veckan kommer Lidingös badplatser ses över ytterligare inför en ny sommarsäsong.

– Vi ska nu rusta upp dem. Vi lägger ut de vita länsarna som avgränsar baden från smuts i vattnet och så att inte båtarna kommer för nära dem som badar, säger Magnus Öhrlén, idrottsplatschef på kultur- och fritidskontoret.

Nästa vecka ska också dykare kolla sjöbottnen runt stränderna.

– Vi låter dykare kolla av vattnet två gånger om året så det går att dyka från hopptorn och bryggor. Folk kastar tyvärr i både bänkar och cyklar. Det är förvånande att se hur mycket dykarna måste plocka upp ur vattnet varje år, ­säger Magnus Öhrlén.

Fakta

Här kan du bada

Det finns fem allmänna badplatser på Lidingö:

Fågelöudde

Södergarnsbadet

Sticklingebadet/Sandviksbadet

Käppalabadet

Kottlasjön