ANNONS

Badsäsongen har börjat – vattenprover dröjer

Alicia och Gabriel, Ängbybadet
Alicia, 4, och Gabriel, 6, har inlett badsäsongen.
Över 20 grader och klarblå himmel. Då är vi inte sena att ta oss till något av de över tusen badplatser som finns i länet. Men ännu finns ingen kontroll av vattenkvalitén.
ANNONS

Det var grått grått och så kallt och sen grått. Och så blev det plötsligt sommar, med klarblå himmel och över 20 graders värme.

Rena badvädret.

Och det finns gott om badplatser i Stockholms län, över tusen officiella. Men långt ifrån alla kan titulera sig EU-bad.

Inom EU ska större offentliga badplatser registreras som EU-bad. I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad.

Vattenkvalitén kontrolleras

På dessa badplatser kontrolleras badvattnet fem gånger per säsong, och skyltar som visar kvaliteten på badvattnet ska finnas. Om badvattenkvaliteten bedöms vara dålig ska det finnas en skylt som avråder från bad.

Ett av dem är Ängbybadet vid Mälaren i västerort. Där var det gott om badsugna under fredagen, men det är ännu lite väl kallt i vattnet förstås.

Syskonen Alicia, 4, och Gabriel, 6, plaskar i strandkanten medan mamma Terese Nilsson och mormor Annelie Nilsson håller koll.

– Vi gillar det här badet, och åker hit ibland, säger Annelie Nilsson.

ANNONS

Gillar att det är långgrunt

De bor i Solna, och brukar bada i Brunnsviken också. Att detta var ett EU-bad visste de inte.

– Va bra. Det är viktigt att det är rent vatten, och inga utsläpp i närheten. Vi tycker Ängbybadet är bra för det är ganska långgrunt här, säger Terese Nilsson.

Det är Havs och vattenmyndigheten som ansvarar för att kvalitetsstämpla badplatserna. De ger ut en årlig rapport, och till veckan kommer 2018 års sammanställning.

På myndighetens hemsida kan man se hur baden bedöms och hur vattenkvalitén varit. Här kan kommunerna frivilligt registrera och kontrollera även de mindre baden enligt EU-reglerna.

Nu är vi uppe i 80 procent

Ylva Engwall

I rapporten bedöms vattenkvalitén utifrån de fyra senaste åren.

– Tidigare har vattenkvalitén varit utmärkt vid 75 procent av baden, men nu är vi uppe i 80 procent, säger Ylva Engwall vid myndighetens enhet för vattenförvaltning.

En klassning i fyra nivåer görs: utmärkt, bra, tillfredsställande och dålig. 92 procent av alla bad som kontrolleras håller sig inom de tre första kategorierna och är alltså okej att bada vid.

Badliv, inte hundliv

Hunden Salt, en Australian Shepherd, är inte så kinkig. Han passar på att svalka sig lite vid Ängbybadet den här torsdagen. Bäst tycker han om när det kommer vågor. Och så rullar han sig i sanden efteråt.

Hunden Salt, Ängbybadet

Nu är det badväder, inte hundväder.

En annan klassifiering är Blå flagg, en internationell miljömärkning för fritidsbåtshamnar och stränder som finns i 45 länder. I Stockholms län är fick Rösjöbadet i Sollentuna utmärkelsen 2016. Det innebär att badet har god vattenkvalitet, god service, hög säkerhetsstandard och ett utvecklat miljöarbete.

Snart tas första provet

I Sollentuna, liksom i de flesta kommuner, börjar inte badsäsongen på riktigt förrän den 21 juni, och pågår till den 15 augusti. Det är den officiella säsongen för EU-baden, och det är under den tiden som proverna tas.

Men innan dess tas försäsongsprov, i Sollentunas fall den 8 juni. Så innan det provet har analyserats så vet man inte hur kvalitén på vattnet är i år.

Fakta

EU-baden från A till Ö

Allmänna badet
Breviksbadet
Brunnsviksbadet
Domarudden
Eriksöbadet
Erstaviksbadet
Farsta strandbad
Flatenbadet
Flottsbrobadet
Grisslinge
Gålö havsbad
Görvälnbadet
Hägernäsbadet
Hökarängsbadet
Kaananbadet
Kairobadet
Kallhällsbadet
Källtorpsbadet
Maltesholmsbadet
Mälarhöjdsbadet
Näsaängsbadet
Långholmens strandbad
Långsjöbadet
Lövstabadet
Rösjöbadet
Sandviken
Schweizerbadet
Sickla strandbad
Skavlöten
Sköndalsbadet
Slagstabadet
Smedsuddsbadet
Solviksbadet
Sätrastrandsbadet
Södersved
Tanto strandbad
Tenöbadet
Torpesand
Trekanten
Täbybadet
Vendelsö gård
Vårbybadet
Årsta havsbad
Ängbybadet
Ängsholmsbadet
Ängsjöbadet
Österskärs havsbad
Östnora
Övre Rudan

 

Läs mer här.

Källa: Havs- och vatenmyndighetens rapport 2017
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.