ANNONS

Badsommaren är slut nu börjar en ny badsäsong – i skogen

Skogsbad är en långsam vandring genom naturen med fokus på sinnena. Man doftar på lingonris och stryker men händerna över skrovlig bark.
Skogsbad är en långsam vandring genom naturen med fokus på sinnena. Man doftar på lingonris och stryker men händerna över skrovlig bark.
Helena Johard är stamcellsforskaren från Lidingö med känsla för skogen.
Hon leder japanska skogsbad där deltagarna får stressa av och återkoppla till naturen.
– Skogen blir som en egen person man lär känna.
ANNONS

Vid Stockbysjön, i Långängens naturreservat är det lugnt och stilla. Inne i skogen märks inte att bostadsområdet Skärsätra och ett livligt industriområde med återvinningsstation och ambulansstation ligger alldeles  i närheten.

Här leder Lidingöbon Helena Johard skogsbad enligt japansk modell där deltagarna får möta naturen i lugn och ro.

– Jag har en favoritskog där som jag tycker är så lugn och skön. Är man ofta i en skog blir den som ett eget väsen man lär känna, säger hon.

Bada sinnet i skogen

Helena Johard är Shinrin-Yoku-guide. Shinrin-Yoku är det japanska ordet för skogsbad. Namnet till trots handlar det inte om att bada kroppen i skogen, utan sina sinnen.

– Jag tror att människor är väldigt stressade man letar efter ett sätt att varva ner, säger hon.

Helena Johard, skogsbad, Lidingö.

Helena Johard leder skogsbad på Lidngö. Redan som barn drömde hon om att bli naturguide.

Shinrin-Yoku utvecklades i Japan på 1980-talet som en metod för att få bukt med skenande stress och arbetsrelaterad ohälsa. Förespråkarna menar att den stilla vistelsen i skogen har positiva hälsoeffekter som sänkt blodtryck och stärkt immunförsvar.

Det är en långsam vandring där man använder sina sinnen för att känna närvaro och återknyta kontakten med naturen och sig själv. Man tar naturen till hjälp för att hitta sin närvaro, förklarar Helena Johard.

ANNONS

Naturvetare och konstnär

Hon är biolog och stamcellsforskare i grunden och är också verksam som konstnär. Fenomenet skogsbad snubblade hon över i sociala medier.

– Det lät så spännande. Som liten drömde jag om att bli naturguide. Inom Shinrin-Yoku ska vi inte namnge blommor och växter utan vila från det rationella tänkandet. Men min bakgrund hjälper mig när jag guidar, säger hon.

Teceremoni i skogen

För att få kalla sig certifierad Shinrin-Yoku guide går man en halvårslång utbildning. Helena gjorde sin praktiska träning i Slovenien och läste på distans i Sverige. 

Skogsbaden påminner på många sätt om mindfullness. Betoningen av lugn och närvaro finns där. Men det handlar också om att komma närmare naturen – och varandra. Helenas skogsbad avslutas med en social aktivitet – en teceremoni.

Ett skogsbad innehåller både enskilda och delade upplevelser.  På en den avslutande testund en i skogen får man chans att prata om sina intryck.

Vi svenskar har en stark anknytning till naturen och längtar till att vara i den på ett annat sätt, inte bara när vi är ute tränar.  Det finns en önskan att få hjälp att bara vara i naturen så att man inte bara rusa igenom den. 

Helena Johard leder skogsbad på Lidingö och i Hälsingland. På Lidingö har hon grupper ett flertal hösthelger, dock inte Lidingöloppshelgen. Skogsbaden tar mellan två och tre timmar.

Nästa skogsbad :

Sker lördag 14 september klockan 13, samling drygt 10 minuter innan på parkeringsplatsen vid motionsgården vid Stockbysjön. Att delta kostar 250 kronor. Det är bra att anmäla sig, då teet ska räcka till alla deltagare och om vandringen på något sätt behöver anpassas.