Min lokala hjälte

Bagare bullar upp med semlor

Per-Erik Carlqvist är bagare och konditor på Smörkransen i Åkersberga.
Per-Erik Carlqvist är bagare och konditor på Smörkransen i Åkersberga.
I dag är det fettisdagen, själva kulmen på svenskarnas frossande på semlor. I Åkersberga har bagarna på Smörkransen förberett sig väl.

– Den ska vara traditionell, inget speciellt… Det viktigaste är att de är mjuka och fluffiga och smakar mycket kardemumma. Och så ska det vara god mandelmassa och grädde. Och de ska vara dagsfärska, säger Per-Erik Carlqvist, bagare och konditor på Smörkransen i Åkersberga.

Hur förbereder ni er inför fettisdagen?

– Vi vet sedan tidigare att det brukar gå åt runt 2 000 semlor så vi förbereder 15-1600 stycken natten innan. Sedan har vi bröd till kanske ytterligare tusen till, säger Smörkransens ägare John-Richard Jacobsson.

– Det är en viktig dag både för oss och för våra kunder. Det är också många företag som bjuder på semlor. Redan nu har vi företagsbeställningar på runt tusen semlor. Nyligen var det en skola som beställde 300.

Behöver ni ha extra bemanning?

– Nej, det fettisdagen framför allt handlar om är semlor, så då gör vi mest det. Vi har två bagare och så rycker jag själv in också, om det behövs.

På Smörkransen brukar semlorna dyka upp i sortimentet andra veckan i januari för att försvinna någon vecka innan påsk.