Bagare laddar för kanelbullens dag

Inför kanelbullens dag på Ma Baker - Maria Bäckström
Maria Bäckström räknar med att baka åtta gånger så många kanelbullar som en vanlig dag.
Inför kanelbullens dag på Ma Baker - Maria Bäckström
– Det är vår näst bästa försäljningsdag, säger Maria Bäckström på Ma Baker i Kärrtorp.
Tanken var att folk skulle baka mer hemma. Istället blev det en succé för bagerier. Den 4 oktober är det kanelbullens dag. För Ma Baker i Kärrtorp är det årets näst bästa försäljningsdag.
– Förra året tog kanelbullarna slut, så i år ska vi baka 300 fler, säger ägaren Maria Bäckström.

Hon räknar med att det kommer att gå åt runt åtta gånger så många bullar som normalt. Och extraarbetet börjar redan flera dagar innan, eftersom deras bullar tar tre dagar att baka med alla jäsningar.

Förra året sålde de 500 bullar.

– De flesta hade inte beställt utan kom in på morgonen och ville ha 20 bullar med sig till kontoret, säger Maria Bäckström.

Då tog bullarna slut redan vid 16-tiden.

– Vi har öppet till klockan 18 och många som kom efter jobbet och ville handla med sig bullar hem blev besvikna, säger Maria Bäckström.

Det vill de undvika i år och kommer att baka 800 bullar, varav cirka 40 blir veganska.

Inför kanelbullens dag på Ma Baker - Maria Bäckström

Men den som längtar efter kardemumma- eller vaniljbullarfår vänta till en annan dag.

– Den dagen har vi bara kanelbullar, säger Maria Bäckström.

Vad tycker du om kanelbullens dag är det bra eller ett kommersiellt jippo?

– Jag tycker det är lite konstigt att den har fått ett sådant genomslag, det trodde jag inte innan jag öppnade bageri. Men för oss är det självklart bra.

Men trots det höga trycket finns det en dag på året när det säljer ännu mer.

– Den bästa dagen för oss är den 6 juni när det är Kärrtorpsfestivalen. Men den här är god tvåa, säger Maria Bäckström.

Louise Peribert som besöker Ma Baker och just har köpt en bulle tänker inte handla bullar på kanelbullens dag.

– Jag tycker det finns alldeles för många dagar för allt möjligt. Jag älskar bullar och köper det mycket annars men kommer inte att handla då, säger hon.

Hon besökte bageriet på kanelbullens dag förra året för att köpa matbröd och blev förvånad över tillströmningen.

– Jag hörde många som var besvikna över att bullarna var slut. Jag har svårt att förstå att det har blivit så stort, säger hon.

Här kan du mumsa på färska kanelbullar i söderort

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt kök
Fakta

Här finns fler bagerier i Hammarby-Skarpnäck med omnejd

Bonne Femme Stenugnsbageri, Malmövägen 18 Hammarbyhöjden

Konditori Santa Fé, Söderarmsvägen 1, Kärrtorp

Bakgården Stenugnsbageri, Sockenvägen 477, Enskede

Lilla Bagis, Svartågatan 4, Bagarmossen

Adams Café och Konditori, Skarpnäcks allé 19