Bagarmossenbo tilldelas 500000 i stipendium

Éva Mag heter årets Åke Andrén Stiftelsestipendiat som tilldelas 500 000 kronor.
Éva Mag heter årets Åke Andrén Stiftelsestipendiat som tilldelas 500 000 kronor.
Éva Mag tillsammans med Åke Andrén stiftelsens styrelse.
Éva Mag tillsammans med Åke Andrén stiftelsens styrelse.
Konstnären och Bagarmossenbon Èva Mag kommer den den 27-29 oktober ställa ut sin konst på Prins Eugens Waldemarsudde, efter att ha korats till årets stipendiat av Åke Andrén Stiftelsen.

Men även utställningar på fler hallar väntar. Förutom Waldemarsudde kommer konstnären ställa ut både på Jönköpings och Borås konstmuséum.

– Men det är självklart jätteroligt, det går inte riktigt att första innebörden. Jag ska se till att investera i mina projekt och förlänga min konstnärliga tillvaro, säger konstnären själv.

Vad tycker du om juryns motivering?

– Jag tror att den stämmer rätt bra, att de har tolkat mig rätt. Jag vill förstå saker och gör det ganska jobbigt för mig själv i processerna. Det jag tycker, är att jag förvaltat kunskap och försöker förmedla det i olika former. Det händer en massa saker i samhället som jag vill försöka förstå och förmedla. Jag är jättenervös för utställningen, det blir liksom på riktigt och samtidigt jättekul, säger Èva Mag.

Bland annat lyder juryns motivering:

Hennes visuellt uttrycksfulla verk fokuserar bland annat på tillvarons fragmentarisering, latenta övergrepp, på kroppslighet, fysisk materialitet, livets skörhet och på människans förhållande till samhällets sociala och politiska strukturer.

– Hon var den bästa av de förslag vi fick från juryn. En klart lysande stjärna! säger Åke Andrén.

Fakta

Korta fakta om stipendiaten

  • Född 1979 i Csikszereda i Rumänien

  • Bor och är verksam i Stockholm

  • Kandidatexamen 2011 vid Kungliga konsthögskolan

  • Utvalda verk: Kösznöm/Tack/Thankyou på Galleri Riis 2016, Eva Är Ormen i Paradiset, tillsammans med Jenny Palén på Kungl. Konstakademien 2016. Performance med dans på Drottningholms Slottsteater.

  • År 2016 tilldelades hon Anna-Lisa Thompsons stipendium i Uppsala.

  • Ställer bland annat i oktober ut på Waldemarsudde.