"Ja det är precis så som det låter. Vi behöver ert stöd."

Så inleds programförklaringen till den stödfest Folkets hus arrangerar den 26 april. Festen som pågår från lunch till natt är uppdelad i två delar - en familjevänlig dagsfest och en mer vuxenorienterad kvällsfest.

Biljettintäkterna går till att stötta ekonomin. Volontärer och föreningsmedlemmar jobbar ideellt. Artister och andra medverkande ställer upp gratis. Att boka in akterna har inte varit svårt.

– Man har en känsla av Folkets hus behövs och att man vill uppmärksamma att det inte är självklart att platser som Folkets hus finns i ett lokalsamhälle, säger Malin Svantesson som är involverad i bokningsarbetet från föreningens sida.

"Gapet ökar"

Detta ska förstås i ett sammanhang där även andra föreningar upplever att stöd och bidrag från myndigheter inte ökar i samma takt som deras kostnader för exempelvis hyror, material och utrustning. Ett annat larm kom från Kulturföreningen Biograf Reflexen i Kärrtorp i slutet av mars.

Problemen för Folkets hus påminner om Reflexens. Stödet från staden har inte hängt med hyreshöjningarna, berättar Bagarmossens Folkets hus ordförande Claes Elmgren. Fjolårets slutade i minus.

– Vi kämpar med gapet som ökar, säger Elmgren.

Claes Elmgren under ett möte om trygghet efter fjolårets skjutningar. Nu uppmanar han myndigheter, bolag och andra organisationer att hyra hos Folkets hus. Och att den som har idéer om arrangemang hör av sig. Det finns chans till samarbete säger han.

Claes Elmgren under ett möte om trygghet efter fjolårets skjutningar. Nu uppmanar han myndigheter, bolag och andra organisationer att hyra hos Folkets hus. Och att den som har idéer om arrangemang hör av sig. Det finns chans till samarbete säger han.

Anders Björklund

Mindre personal

Husets personal har nu gått från 5,4 tjänster till 3,9 tjänster. Man har också gjort andra besparingar.

Blivit viktigare och viktigare

– I år hoppas vi att det ska gå ihop. Men det är på gränsen och hänger mycket på att vi får bidragen vi sökt. Därför gör vi den här stödfesten nu samtidigt som vi signalerar till omvärlden: Hjälp oss att fylla huset med verksamhet, säger Elmgren.

Tillsammans med andra Folkets hus, som också sliter ekonomiskt har politiker uppvaktats.

– Vi upplever att vi bara blivit viktigare och viktigare som mötesplats. Staden växer och det här blir en fråga om man ska kunna uppleva kultur i förorterna. Politiken behöver ta ett större ekonomiskt ansvar så att vi kan fortleva.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) skriver i mejl till Mitt i att hon förstår utmaningarna. Samtidigt påpekar hon att den rödgröna majoriteten i år höjt kulturstödet i staden med 15 miljoner kronor. Av detta har 4,5 miljoner kronor avsatts för föreningar med samlingslokaler och enligt Boucher ska stora lokaler i ytterstaden prioriteras för ökat stöd. Hon nämner också att stödet för nolltaxa när föreningar hyr ut till verksamhet för barn och unga dubblerats.

"Jag kan lova att vi gör det vi kan med de verktyg och ekonomiska medel vi har för att föreningslivet ska överleva i dessa ekonomiskt tuffa tider."

"Stödfest för att fira"

Barnbiljetterna på dagsfesten kostar 100 kronor och har fått namnet "festlig". Sedan finns flera olika nivåer beroende på hur mycket stöd man vill och kan ge. Dyraste kvällsbiljetten ger inte tillgång till något vip-område, men har å andra sidan fått namnet "Generös som 17!"

– Samtidigt är det en stödfest för att fira vad Folkets hus är. Vi gör det som vanligtvis händer i huset, det blir bara mer komprimerat den här lördagen, säger Malin Svantesson.

Reflexen befarar nedläggning – efter sänkt bidrag

Reflexen i Kärrtorp får mindre pengar efter ett nytt beslut.

Föreningen bakom känner sig tagen på sängen och befarar att de på sikt måste lägga ned.

Den rödgröna majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd har fattat beslut om årets bidrag till föreningar i Hammarby-Skarpnäck. Kulturföreningen Biograf Reflexen som hyr Reflexen-huset hade ansökt om 230 000 kronor. Det blev 170 000 kronor – en minskning med 40 000 kronor jämfört med ifjol.

Samtidigt betalar föreningen 495 000 kronor i årshyra till Svenska Bostäder.

Ser ett hot

Reaktionerna från invånare i Hammarby-Skarpnäck har varit många. Mestadels kritiska.

Föreningen själv menar att det sänkta bidraget i kombination med stigande priser, hyror och löner på sikt hotar bion och den andra kulturen på Reflexen.

 Är detta början på en trend där vi år 2, 3 och 4 får ännu mindre pengar kommer vi inte att överleva, givet att vi inte hittar andra intäktskällor, säger ordförande Emelie Sundberg.

Hon uppger att verksamheten i år inte är hotad. Men hur föreningen ska lösa tappet av pengar är oklart. Biografföreningen hyr i sin tur ut till andra verksamheter, exempelvis Teater Reflex och föreningar.

– Det kan bli så att vi måste dra ned på något. Det kan också bli fråga om höjda biljettpriser för bio eller hyreshöjningar för andra föreningar, säger hon.

Emelie Sundberg i biografen, där det också hålls konserter, teaterföreställningar med mera.

Emelie Sundberg i biografen, där det också hålls konserter, teaterföreställningar med mera.

Tina Heinsoo

Sundberg menar att föreningen borde involverats i ett tidigare skede. Och hon är kritisk till att stadsdelsförvaltningen inte gjort någon analys av vilka konsekvenser neddragningen får.

Fler föreningar sökte

Vid beslutet som fattades i stadsdelsnämnden fick 35 föreningar i Hammarby-Skarpnäck stöd. Det är fler än fjolårets 31. Det är enligt majoriteten också en viktig förklaring till att Reflexen fick mindre i bidrag. Sammanlagt fördelades cirka en halv miljon kronor. Flera föreningar fick belopp långt under de ansökta.

– Om alla föreningar skulle fått vad de ansökt hade summan blivit 1,7 miljoner kronor. Förvaltningen kan inte göra konsekvensanalyser av vad mindre än ansökt bidrag skulle innebära för alla föreningar. Samtidigt förstår jag föreningens reaktion, att det kan kännas överrumplande, säger stadsdelsnämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP).

Oppositionen kritisk

Men oppositionen med Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet motsatte sig minskat stöd till Reflexen. Enligt deras motförslag som Sverigedemokraterna anslöt sig till skulle Reflexen få 210 000 kronor precis som ifjol.

Kristina Lutz (M).

Kristina Lutz (M).

Peter Nordahl

"Vi förlorade givetvis men kommer fortsätta driva frågan då Reflexen är en mycket viktig verksamhet för oss" skriver Moderaternas gruppledare i mejl till Mitt i.

Cecilia Obermüller pekar på att man i stadsdelsförvaltningens totala budget måste ta höjd för att dyra akuta placeringar av exempelvis barn- och ungdomar dyker upp.

– Det är lättare att vara i opposition. Vi kunde inte få ihop det. Förvaltningen hade föreslagit 150 000 kronor till Reflexen. Efter majoritetens diskussion med förvaltningen höjdes budgetramen med 20 000 kronor så att Reflexen kunde få 170 000 kronor.

De senaste åren har föreningar kunnat söka extrapengar på hösten. Cecilia Obermüller (MP) säger att man i nuläget fortfarande behöver ta höjd för akuta utgifter som kan dyka upp under året.

De senaste åren har föreningar kunnat söka extrapengar på hösten. Cecilia Obermüller (MP) säger att man i nuläget fortfarande behöver ta höjd för akuta utgifter som kan dyka upp under året.

Angie Gray

Obermüller menar att det nu blir angeläget att se över föreningsstöden. Reflexen med sin årshyra på 495 000 kronor blir en viktig del i detta.

– Vi måste det. För vi vill ha Reflexen kvar. Samtidigt ska vi från majoritetens sida se över om det går att hitta fler bidragskällor för föreningen.

Vi kunde inte få ihop det.

Därför får Reflexen mest

Av de 0,5 miljoner kronor som delas ut i stöd till föreningar i Hammarby-Skarpnäck får Kulturföreningen Biograf Reflexen överlägset mest.

Förra året fick föreningen 210 000 kronor. I år sänktes detta till 170 000 kronor.

Anledningen till att de får mest är att de betalar hyran på 495 000 kronor för lokalerna.

När stödet började betalas ut 1997 motsvarade bidraget hyresbeloppet till Svenska Bostäder som då låg på 196 000 kronor.

Källa: Skarpnäcks staddelsförvaltning, Kulturföreningen Biograf Reflexen.

Teater Reflex som är största hyresgästen i lokalerna oroas av det minskade stödet. I den lokala Facebookgruppen skriver också moderaten Johan Brege: "Om den nu beslutade nivån på bidraget blir en norm kommer vår biograf att få lägga ner."

Teater Reflex som är största hyresgästen i lokalerna oroas av det minskade stödet. I den lokala Facebookgruppen skriver också moderaten Johan Brege: "Om den nu beslutade nivån på bidraget blir en norm kommer vår biograf att få lägga ner."

Mostphotos

Reflexen befarar nedläggning - efter sänkt bidrag

Kalldusch för föreningen bakom Reflexen ✔ Oppositionen kritisk till beslutet