ANNONS

Bageri och kafé är godaste grannarna

”Det är trevligt med ett kafé i huset, det drar lite folk”, säger Gullie Eriksson, granne med konditoriet Santa Fé, liksom Jessica och Tova Niklasson.
”Det är trevligt med ett kafé i huset, det drar lite folk”, säger Gullie Eriksson, granne med konditoriet Santa Fé, liksom Jessica och Tova Niklasson.
Stockholmarna säger ja tack till nybakad bröd och bakelser på bottenvåningen under sina bostadsrätter. Men de säger nej tack till alkohol.
ANNONS

I över 60 år har fikasugna kunnat ta en kopp kaffe på konditoriet Santa Fé bland bostadshusen i Kärrtorp. I över 60 år har Gullie Eriksson bott några trappuppgångar bort vid Söderarmsvägen.

– Det var två äldre som startade kaféet. De kom från Amerika, därav namnet. Då var det mörka möbler här och flera smårum, säger hon.

För några år sedan tog bagaren Zafar Vaseghpanah över, rev ut originalinredningen som var i dåligt skick och såg till att bröd åter började gräddas i lokalerna.

– Vi gör allting från grunden. Under fettisdagen bakade jag 2 000 semlor, säger han.

Och nybakat är populärt. I alla fall enligt en undersökning från byggföretaget Skanska som har frågat vad personer som är intresserade av att köpa en bostadsrätt helst vill ha för service på bottenvåningen. Bageri är populärast i Stockholm liksom i Göteborgs- och Malmöregionen.

– Det är jättemysigt att ha ett kafé i närheten och praktiskt att kunna gå ner och köpa färskt bröd på morgonen, säger Jessica Niklasson, styrelseledamot i föreningen Häradskär som är konditoriets hyresvärd.

Dessutom är det en inkomstkälla, konstaterar hon.

– Det är en positiv verksamhet för huset, en service. Det skapar liv och rörelse, men inte för mycket ljud som en krog kan göra.

En pub eller bar är just det som stockholmarna helst inte vill ha på bottenvåningen, enligt undersökningen. Mindre populärt är också Systembolaget.

ANNONS

– Men det är däremot service som man gärna vill ha nära till, säger Ilona Hobor, ansvarig för konsumentinsikt på Skanska.

Hon konstaterar att stockholmarna värderar mat högt. Topplistan är bara matrelaterad. Delikatessbutik kvalar in och slår ut apoteken.

För den förening som är hyresvärd finns det en del att tänka på.

– Det är inte samma lagstiftning som gäller för bostäder som lokaler och det kan vara lätt att göra fel. Men med kunskap löser man det mesta. Var medlem i en organisation där ni kan söka stöd, säger Mats Lindbäck, informationschef för organisationen Bostadsrätterna.

För föreningen innebär det en hyresintäkt – och en risk om lokalen blir tom.

– Som regel är det en fördel med verksamhet. Det blir aktivitet under flera tider på dygnet och samtidigt upplever många det som positivt att ha till exempel ett bageri i huset.

Fakta

Gärna ett bageri – men inte en bar

Den här servicen vill stockholmarna helst ha i huset:

Men det här vill de helst slippa:

I undersökningen tillfrågades drygt 2 000 personer i hela landet.

Källa: Skanska

ANNONS