”Sover över på bageriet innan Fettisdagen”

Amanda Nehro är butikschef på Vivels vid Brommaplan.
Amanda Nehro är butikschef på Vivels vid Brommaplan.
Semmeldagen blir en stressig dag för personalen på Vivels konditori vid Brommaplan.
– Den första som är här kommer hit fyra på morgonen. Senare på dagen brukar det vara kö ut på gatan, säger Amanda Nehro, butikschef.

På Vivels konditori vid Brommaplan började man sälja semlor redan i början av januari.

– Ända sedan fjärde januari när vi började sälja semlor har folk varit här och ätit, säger butikschefen Amanda Nehro.

Under de senaste åren har de kommit nya varianter på den klassiska semlan. Vi har sett semmelwrapen, prinsessemlan och nu senast taco-semlan. Amanda och hennes kolleger håller sig dock till det traditionella konceptet.

– Semmelwrapen är inget för oss vi satsar på det klassiska. Däremot kommer vi göra vaniljsemlor och laktosfria, glutenfria och veganska semlor.

Det är stora förberedelser inför Fettisdagen. Konditoriet väntas sälja över tusen semlor till sugna Brommabor.

– Bagarna är på bageriet i två dygn innan utan att gå hem, säger hon.

Under Fettisdagen jobbar personalen ett extra långt pass och kollegerna turas om att packa semlor till kunderna som köper.

– Den första som är här kommer hit fyra på morgonen. Senare på dagen brukar det vara kö ut på gatan.

Det blir en stressig men rolig dag berättar Amanda.

– Det är en väldigt rolig dag att jobba på. Alla på bageriet är engagerade, vissa vispar grädde, andra skär bullar och pudrar florsocker, alla hjälps åt liksom.