ANNONS

Bagge i stället för bock

Getterna Lilja och Lucy klarar sig bra utan bock i år. Baggen Kingen ställer nämligen upp med närhet, även om han ibland kan bli lite för mycket.
Getterna Lilja och Lucy klarar sig bra utan bock i år. Baggen Kingen ställer nämligen upp med närhet, även om han ibland kan bli lite för mycket.
Under fem år har getterna Lilja och Luna i Rådsparken fått ungar med hjälp av inlånade bockar. Men i år blir det inga killingar. Orsaken är att det varit svårt att hitta en bock.

Brunstiga baggen Kingen har dock ställt upp för getterna.
ANNONS

Men då blir det förstås inte några ungar.

– De kan ”göra det” tillsammans, men det ger inga resultat, det blir inga avkommor mellan getter och baggar, säger Anette Larsson, fritidsledare i Rådsparken i centrala Huddinge.

Jämtgetterna Lilja och Luna har varje år fått besök av olika bockar.

Under två månaders tid har de sedan äventyrligt umgåtts natt och dag med bara en sak i tankarna, att få killingar. Och killingar har det också blivit, som senare getts bort.

Lilja och Luna har nu betat runt i Rådsparken i sex år, nu är det första gången som de blir utan besök från bocken.

Märker ni av någon frustration hos getterna?

– Det vi märker är att getterna är lite kärare i baggen Kingen nu. Han känner att de är brunstiga och är på dem ibland som lite tröst, säger Kristina Dahl, också fritidsledare i parken.

När det är dags att släppa ut Lilja och Luna i en annan hage så tar fritidsledarna fram en stor plåtbunke fylld med små morötter.

Genast blir det liv i luckan, getterna och fåren springer fram med ivriga blickar.

ANNONS

Fritidsledarna kastar runt morötterna och damerna börjar nafsa i sig.

Baggen Kingen håller dock stenkoll på plåtburken och springer efter fritidsledaren, han nästan ångar av ilska.

– Kingen vill åt plåtburken, han tror att det är här i det goda finns, säger Anette Larsson.

Till slut lyckas de få ut Lilja och Lucy i nästa hage. Baggen Kingen står kvar i mitten av den andra hagen, ser lite förvånad ut när både getterna och plåtburken plötsligt är borta. ”Jag gick på det än en gång”, ser han ut att tänka.

När det gäller bockar har Lilja och Luna haft höga krav.

– Vi har bara lånat in de bästa. Bocken har sedan gått runt med getterna nästan hela tiden. De har inga skrupler, man brukar hitta dem inne i stallet med bocken på ryggen, säger Anette Larsson.

Men ingen bock i år alltså.

– Det här är jämtgetter och det har het enkelt visat sig vara svårt att hitta en bock i år, säger Anette Larsson.

Getterna Lilja och Lucy har genom åren fått runt tio killingar. Den 25 maj firar Rådsparken 30-årsjubileum. 1983 flyttade nämligen det första djuret in.

Fakta

Åsnorna var först att flytta in

I Rådsparken (Rådsvägen 17) finns många djur att titta på. Det första djuret som flyttade in för snart 30 år sedan var en åsna.

I dag har parken tre åsnor, en bagge, två getter och två får. Utöver det finns ankor, katter, kaniner och marsvin runtom i hagar och burar.

Från den 29 mars kommer Rådsparkens öppettider att utökas.

Källa: Huddinge kommun

ANNONS