ANNONS

Bagis scouter fixar semmelbasar på ny ort

Bagis scouter bakar 800 semlor till lördagens semmelbasar.
Bagis scouter bakar 800 semlor till lördagens semmelbasar.
Basaren brukar vara välbesökt. Förra året kom runt 500 personer.
Basaren brukar vara välbesökt. Förra året kom runt 500 personer.
Scouternas traditionella semmelbasar har flyttat från Bagis till Skarpnäck. I helgen vankas hundratals semlor och loppis med begagnade skidor, skridskor och kläder.
Pengarna ska subventionera sommarläger så att alla kan följa med.
ANNONS

– Vi ser semmelbasaren som ett tillfälle att visa upp vår fina scoutkår som förenar Bagarmossen och Skarpnäck, säger Veronica Koutny Sochman, ordförande för Bagarmossens scoutkår.

I runt tio års tid har de hållit årlig semmelbasar i Bagarmossens Folkets hus. Men i år har de, på grund av renoveringen, flyttat festligheterna till Skarpnäcks kulturhus. Där dukas 800 semlor upp på lördag.

– Det är barnen och deras familjer som har bakat, varje avdelning bakar bullar som fylls med grädde och mandelmassa på plats, säger Veronica Koutny Sochman.

Men några semmelwraps eller tacosemlor blir det inte.

– Nej vi har klassiska hembakade semlor, säger  Veronica Koutny Sochman.

Förutom bakverken väntar loppis. Scoutkåren har bett sina 150 medlemmar att rensa ut sådant som de själva inte har nytta av längre.

– Det brukar bli en hel del friluftsutrustning, skidskor, skidor och liknande. Och till skillnad mot andra loppisar där det är mycket kläder för små barn så är ju scouterna från 8 år så här finns kläder även för äldre barn, säger  Veronica Koutny Sochman.

Det blir även fiskdamm och lotteri där lokala handlare i Bagarmossen och Skarpnäck har bidragit med vinster.

– Vi brukar ha olika teman och samla matvaror i korgar. Tidigare år har det exempelvis varit ost och kex eller tema tacokväll, säger  Veronica Koutny Sochman.

ANNONS

Pengarna de får in går till scoutkårens sommarläger. Det brukar bli runt 30 000 kronor. Förra året slog de rekord med 34 000.

– Vi vill att alla ska kunna följa med på läger, pengar ska inte stå i vägen för någon. Så den som behöver kan ansöka om att få nedsatt avgift så går kåren in och sponsrar, säger Veronica Koutny Sochman.

Semmelbasaren är lördag den 17 februari i Skarpnäcks kulturhus klockan 11-15.