Bagisbo virkar pussy hats inför 8 mars

Bagisbon Lex Björsmo, virkningsartist, från Bagis.
Bagisbon Lex Björsmo, virkningsartist, från Bagis.
Lägenheten i Bagis har blivit en mössateljé, Lex Björsmo med virknål och garn.
Lägenheten i Bagis har blivit en mössateljé, Lex Björsmo med virknål och garn.
Pussy hats, den rosa mössan med kattöron, som i samband med den jättelika kvinnomarsch som hölls världen över i januari, har blivit symbol för en global rörelse. Bagisbon Lex Björsmo virkar pussy hats till internationella kvinnodagen den 8 mars.

– Jag hinner nästan ingenting annat just nu, jag har köpt allt rosa garn som fanns hos den lokala garnhandlaren och det är nästan slut, säger Lex Björsmo.

Han kallar sig virkningsartist och ägnar en stor del av sin tid åt hantverket. Men just nu prioriterar han alltså rosa mössor med kattöron på. Det började den 21 januari. Då bar många tusen kvinnor rosa mössor med kattöron, så kallade pussy hats, under den jättelika kvinnomarsch, Women’s march, som hölls i USA samband med att Donald Trump tillträdde ämbetet som president.

Jag har köpt allt rosa garn som fanns hos den lokala garnhandlaren och det är nästan slut.

Lex Björsmo

Marschen fick snabbt efterföljare världen över och mössan har blivit symbol för en global rörelse mot inskränkningar av kvinnors och hbtq-personers rättigheter, och för demokrati och gemenskap.

Lex Björsmo fick en förfrågan om att göra pussy hats inför kvinnomarschen i Stockholm i januari men hann inte då.

– Den kom med lite  för kort varsel. Det var synd. Men nu när det snart är 8 mars lade jag upp en fråga själv på facebook, jag tänkte att det kanske skulle finnas intresse. Och jättemånga har hört av sig. Bland annat arrangörerna bakom en flashmob som ska hållas.

Hur många har du hunnit göra?

– Snart femton mössor. Och jag har beställning på sju eller åtta till i nuläget. Så jag virkar på.