Bagisbon Anne om vinterns halka: ”Glashalt och livsfarligt”

Anne Hägg, 74, halkade och fick en hjärnskakning förra året.
Anne Hägg, 74, halkade och fick en hjärnskakning förra året.
Hanne Hägg, 74, bor i Bagarmossen och går till tunnelbanan i Kärrtorp. En promenadväg som förvandlas till en skräckupplevelse på vintern.
– Sandningen är usel. Jag är livrädd för att ramla, säger hon.

Anne Hägg, 74, bor på Sockenvägen i Bagarmossen. Så här års är hennes gångväg till tunnelbana i Kärrtorp en skräckupplevelse.

– Idag var det glashalt. Det har frusit till is och snön har lagt sig över. På en del ställen finns det lite spridda gruskorn kvar, men är inte mycket. Jag är livrädd för att ramla, säger hon.

Förra vintern halkade hon och föll baklänges.

– Jag hade korsat Sockenvägen och skulle vika av mot parkvägen på väg till tunnelbanan när jag halkade. Det var precis så här med is och snö ovanpå. Jag föll baklänges och slog i huvudet och fick en hjärnskakning. Jag hade konsekvenser av det ett bra tag efteråt, säger Anne Hägg.

”Är en trygghetsfråga”

Anne tycker att sandningen fungerar dåligt varje vinter och brukar både mejla och ringa till trafikkontoret.

– Det värsta är när de säger att deras entreprenör har sandat. Då svarar jag att de inte kan lita på sin entreprenör och att de gärna får komma ut och gå vägen med mig. Men det får jag inget svar på.

Enligt trafikkontoret ska halka åtgärdas så snart som möjligt.

– Det kan vara svårt att hålla helt halkfritt hela tiden. Är det väldigt mycket som behöver åtgärdas prioriteras de platser och vägar där det är hög trafik. Men halka ska åtgärdas så snart som möjligt. Tyck till-appen är ett jättebra sätt att anmäla och det skickas sedan vidare till trafikkontorets entreprenörer säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Staden har ju feministisk snöröjning, vilket innebär att gång- och cykelvägar ska prioriteras. Gäller inte det även för halkbekämpning?

– Det står inte inskrivet i vårt avtal, men vi satsar mer på gång och cykeltrafikanter. I vinter testar vi metoder på gång- och cykelbanor i innerstan som förhoppningsvis kan leda till bättre halkbekämpning på sikt.

Det pratas så mycket om otrygghet här. Jag går ofta hem ensam på kvällen när det är mörkt och jag känner mig alltid trygg. Men det här är jag rädd för.

Anne Hägg.

Anne Hägg tycker att det är en trygghetsfråga.

– Det pratas så mycket om otrygghet här. Jag går ofta hem ensam på kvällen när det är mörkt och jag känner mig alltid trygg. Men det här är jag rädd för. Men jag har ingen lust att stanna hemma för det.