Hennes instabild blir frimärke

Här är Bagisbon Johanna Mörtbergs instabild som blir frimärke. Hon vann bland 20 200 inskickade tävlingsbidrag till Postnords tävling #mittfrimärke. Bagarmossen, Stockholm.
Bagisbon Johanna Mörtbergs instagrambild blir frimärke nästa år. Hennes foto från Gröna Lund röstades fram bland 20 200 inskickade bidrag i Postnords tävling #mittfrimärke.
Johanna Mörtbergs vinnande bild i Postnords instagramtävling blir frimärke i vår.
Johanna Mörtbergs vinnande bild i Postnords instagramtävling blir frimärke i vår.
Bagisbon Johanna Mörtbergs instagrambild på Grönans slänggunga blir frimärke. Hennes bild valdes ut bland över 20 000 inskickade bidrag.
– Det helt sjukt roligt. Jag kan knappat tro att det är sant att min bild ska bli frimärke och köpas av samlare och folk som ska skicka brev och kort över hela Sverige.

Över 20 200 bidrag kom in till Postnords instagramtävling #mittfrimärke. Nu står det klart att Johanna Mörtberg från Bagarmossen är en av sju vinnare. Hon trumfade både  Blondinbellas självporträtt, Carolina Gynnings konstverk och tusentals inskickade naturbilder med spegelblanka sjöar, hissade segel och tysta granskogar.

– Det var hysteriskt mycket bilder. Jag tittade inte så mycket på vilka som hade deltagit och att det var några kändisar utan jag tittade mest på bilderna. Jag tänkte ”Herregud vad många” och trodde inte att jag skulle ha en chans.

Johanna Mörtberg använder i jobbet som frilansjournalist ofta systemkamera, men försäkrar att vinnarbilden är tagen med mobilen. Det var faktiskt något av en slump att karusellbilden ens kom med i tävlingen.

– Jag skulle testa att lägga upp den och tagga den rätt. Jag gick in och lade in några fler sedan, men det blev den här bilden som vann.

Varför tror du att Frimärksrådet och svenska folket som röstade föll för just din instagrambild? 

– Jag tänkte att det måste vara ett ganska rent och tydligt motiv när det ska visas i ett litet format. Ett frimärke är ju väldigt litet. Du måste se vad det föreställer men ändå förmedla en känsla och stämning som man känner igen sig i. Ja, känslan av att åka karusell på sommaren och sommarlov.

I vår kommer Postnord ge ut samtliga sju vinnarbilder som frimärken. Johanna Mörtberg tror att det blir en mäktig känsla att se sitt eget frimärke i häftet.

– Jag antar att jag kommer få ett litet häfte med frimärken, det kommer vara något att spara. Kanske kommer jag springa till affären och bunkra på mig fler häften. Det känns häftigt. Ett frimärke är en liten bit historia.

Till sist, har du fått många nya följare på instagram i spåren av tävlingen?

– Jag vet inte… Jag har faktiskt inte kollat. Det kanske är läge att kolla, säger Johanna Mörtberg och skrattar.

Fakta

Johanna Mörtberg

Yrke: Frilansjournalist och fotograf.

Bor: Bagarmossen

Blogg: Johanna Mörtbergs blogg om ”journalistik, fotografi och vardagliga äventyr

 

 

Här är Johannas snabba fototips:

* Plåta sådant du gillar. Plåta mycket och ofta. Med digitalkameror behöver du aldrig vara orolig för att få slut på film utan kan prova dig fram.

* Du kommer långt med mobil. Och vill du sedan kan du byta upp dig till en systemkamera. Köper du en systemkamera så lär dig hur bländare, slutartider och isotal fungerar på kameran. Då blir det roligare och bilderna mycket bättre.

* Använda filter vid rätt tillfälle. För en nyhetsbild passar det inte. Om du tar bilder på en fest, allmänt roliga bilder eller något mer konstnärligt är det bara att köra på med filter.