ANNONS

Bagisbon Simona Muntean – ekonomen som bakar sig mot toppen

För sex år sedan kunde ekonomen Simona Muntean inte komma ihåg den senaste gången hon bakade.
Nu driver hon företaget Cookies and Sweets, vinner priser för sina bakverk och går på galor som influencer.
– Ingenting kommer gratis. Man måste lägga ner sin själ i det man gör.
ANNONS

Det var en varm sommardag för drygt sex år sedan. Ekonomen tillika tonårsmamman Simona Muntean var mitt uppe i tårtbaket för dotterns 17-årsfest.

Simona kunde knappt komma ihåg när hon senast ställt sig i köket för att baka. Allt som oftast köpte hon färdigbakade tårtor och bakelser från affären.

– Men den här gången hade jag bestämt mig för att bjuda henne på en hemgjord tårta. Så jag åkte till affären och köpte tårtbottnar, vaniljkräm och en flaska sprutgrädde.

Hon tänker tillbaka på minnet med ett svårtolkat ansiktsuttryck.

– Min dotter blev jätteglad över tårtan. Men själv kände jag ett uns av dåligt samvete, jag hade ju inte bakat den från grunden direkt.

Ville ta revansch

Året därpå, när dottern skulle fylla 18 år, hade Simona Muntean bestämt sig för att ta revansch. Något som skulle bli ett tidskrävande arbete.

– Jag ville göra hennes 18-årstårta till en dröm. Men jag kunde nästan ingenting.

Så det började med att hon fick läsa på. Simona letade upp massor av recept på både tårtbottnar, fyllningar och olika sorters garnering. Sen, när idén om tårtan börjat ta form, var det dags att göra den till verklighet.

Varje kväll, när resten av familjen hade gått och lagt sig, smög Simona ut i köket och formade små rosor i sockerpasta.

ANNONS

– Jag gjorde 101 stycken, i olika nyanser och storlekar. De var väldigt detaljrika, inte alls som marsipanrosor.

Till slut var den stora dagen äntligen kommen, och Simona dukade fram tårtan.

18-årstårta Simona Muntean

Slutresultatet: en vacker tårta fylld av rosor i olika nyanser. Foto: Simona Muntean

– När min dotter kom in i rummet sa hon bara: ”Mamma, mitt hjärta stannade precis”. Det går inte att beskriva den känslan. Det var värt alla nätter och alla svordomar, säger Simona Muntean med ett leende.

Startade bloggen

Det var ögonblicket som förändrade allt. Bakintresset växte sig allt starkare, och i slutet av 2014 valde Simona Muntean att starta bloggen ”Cookies and Sweets”.

– Det gjorde jag mest för min egen skull. Så att jag inte skulle tappa bort recepten jag tyckte om.

Då hade hon inte en tanke på hur hennes liv skulle förändras.

Hon fortsatte jobba heltid som ekonom. Men varje kväll när hon kom hem, satte hon igång att baka. Sen fotade hon sitt mästerverk och laddade upp det på bloggen.

– Folk säger att det viktigaste är att det smakar gott. Men det håller jag inte med om. Vi äter med ögonen. Det ska man inte behöva tumma med. Men självklart måste allt jag fotar och lägger upp på bloggen ge en wow-känsla när man smakar också.

Simona Muntean, Bakbloggare Cookies and Sweets - mjuk pepparkaka

Ingenting är klart förrän dekorationerna är på plats. Här pyntas den mjuka pepparkakan med juliga smaker. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

”Älskar det jag gör”

I dag har Simona Muntean över 20 000 följare på instagram, där hon betraktas som en influencer. Hon har vunnit ”Matbloggspriset” för bästa bak- och dessert, går med jämna mellanrum på galor och samarbetar med stora företag.

Varje vecka uppdateras bloggen – med recept som Simona själv har tagit fram. Och i början av nästa år släpper hon sin första bakbok.

Ett heltidsjobb, bara det. Men Simona Muntean har fortfarande kvar sin heltidsanställning som ekonom på Apoteksgruppen.

För att få ihop schemat blir det ofta bakning på kvällar och helger.

– Ibland kommer min man hem och frågar hur det blir med middagen. Då kan jag stå där, mitt uppe i en tårta, skrattar hon.

Men hur orkar du med allt?

– Jag älskar ju det jag gör. Jag har sällan någon fritid över, men det finns ingenting som kommer gratis. Man måste lägga ner sin själ i det man gör. Jag vill ständigt utvecklas och bli bättre och bättre. Att mitt jobb med bloggen och Instagram uppmärksammas ger mig energi att fortsätta utvecklas.

Vad gör du med alla bakelser?

– Jag vill varken behöva frysa in eller slänga dem. Så det gäller att mobilisera alla man känner! Att människorna runt om kring mig blir glada när jag bjuder på kakor och bakelser är belöningen för alla sena nätter.

Simona Muntean, Bakbloggare Cookies and Sweets

Simona Muntean visar stolt upp sin nya kreation. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Recept

Mjuk pepparkaka med chokladfrosting

Ingredienser pepparkakskryddor:

• 2 tsk malen kanel
• 2 tsk malen ingefära
• 1,5 tsk malen kardemumma
• 1 tsk malen nejlika

Ingredienser smet:

• 5 1/2 dl vetemjöl
• 1 dl brunfarin strö
• 1 ½ dl strösocker
• 1 ½ msk pepparkakskrydda
• 1 ½ tsk bikarbonat
• 1 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 3 mellanstora ägg
• 2 dl mjölk
• 1 dl creme fraiché
• 225 g smör, smält och avsvalnat

Ingredienser glasyr och garnering:

• 1 dl vispgrädde
• 1 fpk Tryffel Seasalt Caramel
• Torkad frukt, bär, 2 smulade pepparkakor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter och ställ åt sidan.
2. Blanda alla ingredienser till pepparkakskryddan i en liten skål.
3. Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor bunke, tillsätt smör, mjölk, ägg och creme fraiché och vispa till en jämn smet.
4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45–50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10–15 minuterna så du vet om den är klar.
5. Låt kakan vila i formen ca 10–15 minuter. Vänd sen upp och ner den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.
6. Koka upp grädden till glasyren. Hacka chokladen och rör ner i grädden. Låt svalna tills den tjocknar något. Bred över kakan och garnera.

Källa: Apoteksgruppen/Simona Muntean