Bagisbon Susanne lägger 150 timmar på sina påskkärringar

Susanne Nordqvist har sin pysselstuga i lägenheten i Bagarmossen.
Susanne Nordqvist har sin pysselstuga i lägenheten i Bagarmossen.
Susanne Nordqvist i Bagarmossen är påskkärringarnas okrönta drottning. Varje år skapar hennes hempysslade kärringar påskstämning i många hem.

I lägenheten i Bagarmossen har Susanne Nordqvist sin pysselstuga. Pysselintresset som började i unga år har genom åren bara växt.

– Det ingår i mitt liv att pyssla.

Susanne Nordqvist har två stora pysselsäsonger, dels i juletider när det är tomtar som står på agendan, dels under påsken när det är påskkärringar som ska snidas fram ur piprensare, garnnystan och stuvbitar.

– I år ska jag göra 150 stycken påskkärringar ungefär. 50 större och 100 mindre.

Påskkärringarna är omtyckta presenter bland släkt och vänner – och på senare tid har även Skansen och Nordiska museet hakat på tåget. De små hemsnickrade damerna säljs nämligen i deras butiker.

Ingen påskkärring är den andra lik

– Folk uppskattar verkligen att de är hemgjorda. Alla är unika.

Varje färdig påskkärring är helt handgjord, med en katt av lera på kvasten och kläder i olika mönster och färg. På fötterna har de skor av lack som Susanne smälter över ett ljus på pysselbordet.

– Stuvbitarna får jag oftast från vänner, om jag ser en tröja med ett fint mönster som jag vet att personen inte använder – så frågar jag om jag kan få den.

Ansiktena målar Susanne med noggrannhet, för att få kärringarna att se trevliga och snälla ut.

– Ofta ser man påskkärringar som har lite elaka ansiktsuttryck. Jag vill att mina kärringar ska ha välvilliga ansikten.

En timme läggs på varje påskkärring

I påsktider har Susanne välfyllda dagar. Det är många kärringar som ska levereras. Varje enskild tar ungefär en timme att färdigställa – från början till slut.

– Man tänker ju att när man blir pensionär så ska man få en massa tid över. Men jag är nog bra på att sysselsätta mig, säger Susanne Nordqvist.