Tre miljoner invånare stora Salvador i den brasilianska Bahia-regionen är centrum för den afrikanska kulturen i Brasilien. Härifrån kommer exempelvis capoeiran och staden är även ett centrum för samba och sambareggae.

– Salvador särskiljer sig från andra brasilianska städer. Här är den afrikanska transatlantiska kulturen väldigt närvarande, säger Gil Felix.

"Viktig stund i mitt liv"

Han föddes på landsbygden i Bahia-regionen, flyttade till Salvador som ung för att studera, och kom senare till Europa under tiden då afropopen var stor och artister som Youssou N'Dour slog igenom. På sätt och vis smälter 60-årige Gils livsresa samman på hans sjunde album "Ubalafon" som är inspelad i både Sverige och Brasilien.

– Du hittar lite av både brasilianskt, afrobrasilianskt och afrikanskt i den. Sedan har vi moderniserat det i vad du kan kalla afrobeat som är en vidareutveckling av afropopen.

Han fortsätter:

– Musiken har funnits inom mig länge, men jag har inte hittat tillfället för att få ihop allt till ett album. Det här är en viktig stund i mitt liv som fallit på plats här i Bagarmossen.

Upptäckte Bagarmossen

Efter att ha bott i kulturella centrum som Salvador och Paris har han hittat ett hem i Bagarmossen – en ort rik på kreatörer. En del av de musiker han spelar med bor i Bagarmossen till och från berättar han.

– Bagarmossen är något speciellt. Jag hade ingen aning om det på förhand, utan det var något jag upptäckte efter att jag kom hit. Det är en otrolig plats precis som i Salvador, säger han och skrattar.

Vad är bäst, Bagis eller Brasilien?

– Jag kan inte avgöra. Båda är så viktiga i mitt liv. De går inte att separera.

Den som vill höra Gil Felix live kan bege sig till krogscenen Afrika i Slakthusområdet som öppnade i januari. På den lilla scenen kommer ett sju huvuden starkt band tränga ihop sig den 28 september.

– Det kommer att bli fantastiskt.