ANNONS

Bagisförfattare släpper barnbok om gömda barn

Kajsa Gordan, bagisbo och författare till nyutkomna boken "Om jag får stanna"
Kajsa Gordan, bagisbo och författare till nyutkomna boken "Om jag får stanna"
– Det var viktigt att hitta en bra balans mellan mörker och ljus, säger Kajsa Gordan
– Det var viktigt att hitta en bra balans mellan mörker och ljus, säger Kajsa Gordan
Kajsa Gordans pappa flydde undan andra världskriget och kom som 16-åring ensam till Sverige. Hennes nya bok, Om jag får stanna, handlar om att leva gömd och om att hjälpa men också om läxor, lek och skratt.
ANNONS

De två tolvåringarna Stella och Ilona har känt varandra sedan förskolan. De går i samma klass, spelar fotboll ihop, skrattar, berättar hemlisar och leker precis som sjätteklassare gör. Men en sak skiljer dem åt. Ilona lever som gömd flykting.

I veckan släpptes bagisförfattaren Kajsa Gordans bok ”Om jag får stanna”. En bok om att leva gömd. Men också om att leva nära den som gömmer sig och om skuldkänslor över att ha det bra och om ständig oro över att bli fråntagen sin vän. I varannat kapitel får vi läsa Stellas perspektiv och i varannat Ilonas, säger Kajsa Gordan.

– Det var viktigt för mig att ta reda på mer om hur det kan kännas att vara så nära varandra och ha de här helt olika perspektiven. Vi behöver prata mer om det här, det är en stor del av många barns vardag.

För att förstå hur gömda barn lever har Kajsa Gordan rest runt i landet och träffat och pratat med familjer och barn som saknar uppehållstillstånd och med människor som hjälper och gömmer. Men sagan om vännerna Stella och Ilona är en fiktion.

– Jag har hittat på jättemycket. Framför allt därför att jag inte ville att den skulle kännas så mörk och tungt. Jag ville att den skulle vara rolig med.

Men det är ju både mörkt och tungt att leva med utvisningshot

– Ja det är ju fruktansvärt men lever man under sådana omständigheter är det omöjligt att gå omkring och tänka på det hela tiden. Jag ville skildra de nära relationerna och kraften i mötet med just vardagen och människorna.

När Kajsa Gordan började skriva boken var det en helt annan berättelse hon hade i huvudet.

– Jag kunde inte hålla samhället borta. Jag läste i tidningen om en klass som kämpade för att deras kompis skulle få stanna. Verkligheten trängde sig på och tog sig in i skrivandet, så ändrade berättelsen karaktär, och började handla om att vara barn och leva gömd och om barn som hjälper, säger Kajsa Gordan.

ANNONS

Kajsa Gordan har skrivit barnböcker sedan 2008 då hon debuterade med ”Kärlek och dynamit” och har skrivit böckerna om hunden ”Kjelle” och ”Harry, Gunnar…”-böckerna. I flera av hennes tidigare böcker finns också  en ton av allvar men ”Om jag får stanna” berör henne på ett djupt personligt plan, menar Kajsa Gordan. Kanske för att den tangerar hennes eget förflutna, en pappa som flydde och som tack vare hjälp från välvilliga människor kunde få en framtid i Sverige.

Vad tror du att de gömda barn du träffat kommer att tycka om boken?

–   Jag fick faktiskt ett mejl härom dagen av ett av de gömda barn som jag träffat mest. Hon skrev att hon var stolt över att hon fått vara med och berätta. Det var mycket större än att få en fin recension. Jag bara grät, jag blev så glad över att hon tyckte om boken.