Löparfest för stora och små i Bagarmossen i dag

Caio Pruth på väg in i mål vid Lilla Bagisloppet, 2017.
Caio Pruth på väg in i mål vid Lilla Bagisloppet, 2017.
I dag blir det löparfest för stora och små i Bagarmossen.
Bagisloppet är tillbaka, efter ett års uppehåll.
Cirka 500 är anmälda.
– Vi vill locka folk att börja springa, säger Charlotte Pruth, en av tävlingsledarna.

Vältränade löpare, lunkande motionärer, förskolebarn med spring i benen och äldre som vill hålla sig i form – Bagisloppet är tävlingen där alla kan delta, efter sin förmåga.

Arrangörerna lockar med ”en av Stockholms flackaste banor”.

– Den är nästan helt platt, så det går att springa jättefort och få en riktigt bra tid, eller ta det lugnare som vanlig motionär, säger Charlotte Pruth, en av tävlingsledarna.

Hon företräder Skogsluffarnas orienteringsklubb, som arrangerar tävlingen ihop med Skarpnäcks församling. Premiärloppet gick 2015. Förra året gjorde man ett uppehåll, men i år är Bagisloppet tillbaka. Närmare bestämt den 10 juni, på annandag pingst.

– Vi vill gärna få in fler barn i orienteringsklubben, men det stora är att locka folk att börja springa och tycka att det är roligt. Bagisloppet ska vara en fest i början av sommarlovet och en chans för barn och vuxna att röra på sig tillsammans, säger Charlotte Pruth

Både start och mål går vid Bagarmossens skola. Damer och herrar kan välja att springa 5 kilometer eller 10 kilometer (två varv på banan).

För barn finns Lilla Bagisloppet. Barn i förskoleklass och årskurs ett springer 1 kilometer medan barn i årskurs 2–5 springer 2 kilometer (två varv på banan).

– I år har vi en extra utmaning. Barn får utmana sina föräldrar att springa fem kilometer på en snabbare tid än det tar barnet att springa en kilometer, säger Charlotte Pruth.

Tävlingen pågår tidig kväll, så många lär vara hungriga efteråt. Därför finns nygrillade hamburgare (även vegetariska), kaffe och fika att köpa. Det får förstås också bra att ha med egen picknick.

Mer information finns på bagisloppet.se

Killarna i Äventyrsgruppen Flaten brukar vara med i Bagisloppet varje år, och ha roligt ihop. (Leder dem gör Lisa Behrenfeldt,i mitten). Godkänd för publicering

Killarna i Äventyrsgruppen Flaten brukar vara med i Bagisloppet varje år, och ha roligt ihop. Leder dem gör Lisa Behrenfeldt, i mitten. Foto: Bagisloppet

Fakta

Alla grundskolebarn springer bratis

Bagisloppet äger rum den 10 juni. Lilla Bagisloppet har första start kl 17.15. Bagisloppet startar kl 18.15.

Grundskolebarn springer gratis. För vuxna är kostnaden 240 kr (100 kr för pensionärer, studenter och arbetslösa).

Sista anmälningsdag är den 1 juni. Chans till efteranmälan finns.

Mer information om loppet och hur du anmäler dig finns på bagisloppet.se

Källa: Bagisloppet