Bågskytte och tornerspel – medeltiden är här igen

Gycklare, riddare och musikanter. I helgen kan Tyresöborna besöka medeltiden då det åter är dags för de årliga Medeltidsdagarna.

Det har blivit en tradition. Ute vid Lilla Tyresö vid Tyresö slott intar varje år i maj riddare och gycklare, dansöser och bågskyttar ängarna. Så även i år. I helgen anordnas för nionde året Medeltidsdagarna.

– Det blir mer och mer populärt för varje år. Tidigare har det varit mest Tyresöbor som kommit hit, nu har ryktet spridit sig och det kommer folk även utifrån, säger Lena Guthe, kultursekreterare vid Tyresö kommun.

Förra året slog festivalen rekord. Under de två dagarna besökte närmare 9 000 personer Medeltidsdagarna. Och Lena Guthe tror att evenemanget även i år kommer att locka lika många besökare.

Att festivalen är så populär och välbesökt tror hon delvis beror på att det inte finns så många i Stockholmsområdet som förflyttar sig tillbaka till just medeltiden. Men också för att evenemanget håller en låg prisnivå; entrén ligger på bara 30 kronor och inkluderar då även tornerspelen.

– Man kan ta med en picknickkorg, slå sig ner i gräset och ha det härligt under äppelträden och titta på tornerspelen för en billig peng.

Förutom tornerspelen kommer det att pågå en mängd andra aktiviteter. Lena Guthe menar att spelen bara är ett av fyra ben som festivalen står på. De andra är marknad, spektakel och olika aktiviteter.

– Nytt för i år är beridet bågskytte. Det kommer att bli något alldeles speciellt att se ryttare på häst som skjuter med pil och båge.

Festivalen pågår lördagsöndag den 19-20 maj mellan klockan 11 och 17. Bågskyttarna till häst kommer att framträda vid 16.30 på lördags- respektive söndagseftermiddagen.

Några av de aktiviteter som även kommer att anordnas är att barn får prova på att måla svärd och sköld på gammalt sätt med färg gjord på pigment och ägg. Det kommer även att finnas ett bageri där alla kan prova på att baka bröd på medeltida vis med kornmjöl.

– Det brukar bli så att man kommer igen och gör många bröd – både stora och små, berättar Lena Guthe.