Bajamajor önskas i park

Stadsdelsförvaltningen vill starta ett ungdomsråd till hösten för att tonåringar ska få påverka sin stadsdel mer.

Efter sommarlovet ska staden ut i skolorna och prata med barn i åttan. Men man ska också kolla i Humlanhuset om intresset för att starta ett råd finns.

– Det här är något som ungdomarna ska sköta och vi hjälper bara till att starta upp det, säger Josef Elveskog på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Bland annat skulle ungdomar tycka till om hur just Humlanhuset i Humlegården ska utvecklas. Ett ungdomsråd ska också se till att politikerna på Östermalm får höra mer om vad unga vill se i stadsmiljön.

Richard Wahlström är ordförande i Gärdesskolans elevråd.

– Även unga har åsikter och är ofta väldigt kreativa. Det är inte så lätt att påverka saker utan att engagera sig partipolitiskt i ett ungdomsförbund som ju alla inte vill, så det här låter bra, säger han.

Projektet är en del av försöket att öka den lokala demokratin på Östermalm.

– På Östermalm är det rätt mycket alkohol och droger bland många unga, bland annat eftersom det saknas ställen att vara på. Det borde finnas fler samlingsställen än Humlanhuset eftersom stadsdelen är rätt stor, säger Richard Wahlström.

Ungdomsrådet börjar alltså i höst, men Josef Elveskog på Östermalms stadsdelsförvaltning tar redan nu gärna emot intresseanmälningar.

Unga ska få vara med och påverka

Hjorthagen Gruppen ”hjorthagen.nu” vill att det sätts upp bajamajor i Hjorthagen.

Enligt gruppen ska det ofta finnas mänsklig avföring i en del av Södra Hjorthagsparken.

Gruppen tycker att det trevligt att staden åtgärdat parken och snyggat upp den. Därför menar man att bajamajor måste upp för att folk ska vilja använda parken i framtiden.