Bajamajorna kan lämna Blackebergs gymnasium

Medan toaletterna varit avstängda har personal och elever varit hänvisade till bajamajor.
Medan toaletterna varit avstängda har personal och elever varit hänvisade till bajamajor.
Vattnet är tillbaka på Blackebergs gymnasium efter läckan som inträffade i lördags. "Ohygieniskt" tyckte elever om att skolan höll öppet som vanligt på tisdagen trots vattenbristen.
– De tyckte nog inte att det var så roligt att gå på bajamajorna, säger tillförordnade rektorn Anna Högfors Lindståhl.

En läckande vattenledning under Wergelandsgatan i lördags slog hårt mot Blackebergs gymnasium. På måndagsförmiddagen stängdes vattnet av för att läckan skulle kunna tätas och alla elever skickades hem.

Senare under dagen fick eleverna ett sms från rektorerna om att skolan skulle fortsätta som vanligt under tisdagen. Trots vattenläckan. De uppmanades att ta med vattenflaskor och använda bajamajorna som skulle ställas upp på skolgården.

Ohygieniskt tyckte elever

Ett par av eleverna reagerade negativt och tyckte att situationen var ohygienisk, enligt svt.se: ”Vi tycker inte att det är här är hygieniskt på en skola med 1200 elever”, skrev de till SVT Nyheter Stockholm.

När Mitt i Västerort får tag på den tillförordnade rektorn Anna Högfors Lindståhl på onsdagen berättar hon att Blackebergs gymnasium inte var helt utan vatten. Det fanns fortfarande vatten i det separata idrottshuset. Där finns det även ett antal toaletter. Personalen och eleverna hade även tillgång till 16 bajamajor.

Anna Högfors Lindståhl förstår kritiken från eleverna.

–  De tyckte nog inte att det var så roligt att gå på bajamajorna, säger hon.

Bjöd på hamburgare

Vad gäller hygienen stod skolledningen i nära kontakt med stadens miljö- och hälsoskyddsförvaltning och följde regelverket till punkt och pricka. Kökspersonalen tvättade sig i idrottshuset och bjöd på mat som inte kräver så mycket vatten i tillagningen – nämligen hamburgare.

Det trasiga vattenröret åtgärdades under tisdagen. Sedan dess är vattnet tillbaka på skolan.

– Man kan konstatera att det är väldigt jobbigt med vattenbrist. Man kan inte dricka kaffe till exempel, haha. Men det var tur i oturen att det ändå gick att åtgärda så pass snabbt, säger hon.

Alla har inte haft så tur som Blackebergs gymnasium. En närliggande bostadsfastighet på Wergelandsgatan har drabbats av en vattenskada i samband med läckan.