Bajen + Bredängsskolan = sant

Snart ska alla elever i Bredängsskolan omfattas av ett samarbete med Hammarby fotboll. Tanken är att också ensamkommande flyktingbarn involveras.

– All idrott förenar, säger Terhi Bisander, rektor.

Efter sportlovet kommer en professionell fotbollstränare finnas på skolan två heldagar i veckan. Till hösten ska det finnas en på heltid och barn från förskola till nionde klass kommer att erbjudas fotbollsträning på skoltid.

– Vi har elevens val och väldigt många på skolan som spelar fotboll. Och vi har våra nyanlända elever som vi försöker sysselsätta och integrera och då tänker vi att vi kan låta dem gå i fotbollsskolan, säger Terhi Bisander.

Att som skola samverka med en idrottsförening har bara fördelar, menar rektorn.

– Allt sådant här som förenar människor, idrott, musik och kultur är bra. Det finns andra dimensioner, jag har länge arbetat som musiklärare och vet att den här sortens inslag är bra och ger ringar på vattnet.

Terhi Bisander räknar med att det samarbetet ger fler fördelar utöver själva idrottsinslaget.

– Att springa och spela är det väldigt bra för koncentrationen, säger Terhi Bisander.

Det kommer dock inte att råda något bollspelstvång på skolan när nyordningen införs.

– Det omfattar alla men vi får se hur intresset är och det får växa i den mån eleverna upptäcker att vi har det här, säger hon.

Mitt i har inte lyckats nå Hammmarby för en kommentar men Peter Kleve Hammarby fotbolls föreningschef säger i ett pressmeddelande

– Det ska bli väldigt kul att även vara med och driva fotbollsträningar inom skolans stora integrationsarbete för nyanlända flyktingar. Att Bredänsskolan ligger i ett av Stockholms mest spännande områden med många talanger ger också ett extra plus.