Bajens pyroteknik anmäls till Årets bandybild

Romus Ramströms bild från Zinkensdamm har fått stor uppmärksamhet sedan den stoppades.
Romus Ramströms bild från Zinkensdamm har fått stor uppmärksamhet sedan den stoppades.
Svensk elitbandy uppmanade Hammarby bandy att ta bort Romus Ramströms bild från Facebook. Nu kontrar fotografen med att anmäla den till Svenska bandyförbundets tävling Årets bandybild.

Under SM-semifinalen mot Sandviken den 9 mars fångade Romus Ramström den fyrverkerifyllda himlen över Zinkensdamm.

– Jag tycker att det är snyggt och vaket. Jag älskar bandy, jag har spelat själv och vet i vilken vinkel man ska fotografera, säger han.

Visar något som inte är tillåtet

När Hammarby bandy lade upp den på sin Facebooksida kom reaktionerna. Fansen älskade den. Men elitserieklubbarnas intresseförening Svensk elitbandy bad klubben att ta bort den.

– Bilden är jättefin. Problemet är att den visar något som inte är tillåtet – något som bandyn har ställt sig bakom att vi ska agera emot. Hammarbys klubbledningen förstod ju direkt och tog bort den, säger Svensk elitbandys ligachef Per Selin.

Sprids på Facebook

Sportjournalisten Robert Tennisbergs kallade det för ”yttrandefrihetsbegränsning” och uppmanade folk att sprida bilden. På torsdagseftermiddagen hade 292 personer delat den från hans Facebooksida.

Oväntat intresse

Romus Ramström är lite förvånad över reaktionerna.

– Det är många som har gillat och delat bilden och tycker att man stoppar friheten att plåta och uttrycka sina åsikter.

Anmäler till Årets bandybild

Nu tänker han alltså anmäla den till Svenska bandyförbundets tävlingen Årets bandybild.

– Men jag misstänker att Svensk elitbandy kanske stoppar bilden igen, säger Romus Ramström.

Bilden kan stoppas igen

Per Selin tror inte att Romus Ramströms bild får deltaga i tävlingen.

– Jag tvivlar på att han har någon framgång med den bilden. Däremot tar han ju väldigt fina bilder så han har säkert stor chans att vinna med någon annan bild, säger Svensk elitbandys ligachef Per Selin.

Pyroteknikbild hos bandyförbundet

Både Romus Ramström och Hammarby ställer sig frågande till att Svenska bandyförbundet annonserar om årets bandyfinal med en bild från Hammarbys pyroteknikfyllda SM-guldsfirande på Friends arena 2013.

– Vi diskuterade det när bilden valdes. Vet man att det är pyroteknik – jag tror det var en bengal – kan man reagera men för en oinvigd framstår det ju bara som en orange bakgrund och bandyfinalens färg är ju orange, säger Per Selin.

Var det ett felval?

– Nej, någonstans går det väl en gräns: frågar du en oinvigd person är det nog ingen som ser att det är pyroteknik.

Men många såg ju bandyfinalen och vet att pyroteknik användes – blir inte de påminda om det när de ser bilden?

– Nej, det tror jag inte.

Avbryter samarbete om bilden stoppas

Romus Ramström fotograferar regelbundet för Hammarby bandy och har även filmat och fotograferat för Svenska bandyförbundet. Om hans bild stoppas i tävlingen Årets bandybild är han inte intresserad av ett fortsatt samarbete med bandyförbundet.

– Blir det så kommer jag bara att fotografera för Hammarby framöver. Inga mer bilder kommer att synas på förbundets sida. Jag filmar och fotograferar mycket och jag investerar inte den tiden för att någon ska säga nej. Det är min approach.