Bajenknattar kan snart få konstgräs

Hammarbys fotbollspojkar är i stort behov av nya bollplaner.

En ny konstgräsplan kan nu bli verklighet på Söder – staden startar oväntat en snabbutredning.

På Södermalm finns det i dag endast två konstgräsplaner trots att det finns 123 000 invånare i stadsdelen och allt fler knattespelare. Hammarby fotboll har i flera års tid försökt förmå staden att anlägga fler planer på Södermalm, men har fått nej av tjänstemän och politiker. Men nu kan det bli fart på fotbollsplanerna.

Två idrottslärare vid Eriksdalsskolan tröttnade på sin dåliga grusplan som mest består av damm och skickade en skrivelse till staden i början av året. Där efterfrågar de konstgräs på skolan – något de menar skulle gynna alla.

– Eleverna har under flera år sagt att de vill ha konstgräs och nu när Sprallenhallen inte finns kvar längre så har vi ingen bra plan alls. Och en konstgräsplan skulle vara bra även för allmänheten, säger Lotta Falkenstrand, idrottslärare på skolan som driver frågan tillsammans med kollegan Elisabeth Hjertman Pååg.

Idrottsförvaltningen ska nu snabbutreda ärendet och i början av mars kommer idrottsnämnden på besök till Eriksdalsskolan för att titta på grusplanen. Skolan hoppas även kunna bli en Hammarbyakademi och behöver då konstgräs.

–Men det är inte främst därför vi vill ha planen, vi gör det här för att skolan och Södermalm saknar bra fotbollsplaner, säger Lotta Falkenstrand.

Eleverna har under flera år sagt att de vill ha konstgräs.