ANNONS

Bajsande gäss tar över Danderyd

Förra veckan inledde viltvårdaren Börje Hedlund juli månads skyddsjakt.Foto: Åsa Sommarström
Förra veckan inledde viltvårdaren Börje Hedlund juli månads skyddsjakt.Foto: Åsa Sommarström
De vitkindade gässen blir allt fler i Danderyd. I år får 70 stycken skjutas.

Det räcker inte, menar viltvårdaren Börje Hedlund.
ANNONS

På badplatsen vid Sätra äng i västra Danderyd finns det knappt en kvadratmeter intill vattnet som inte är täckt av gåsbajs.

Kanadagässen och de fridlysta vitkindade gässen är ett stort problem i kommunen då de förorenar både badstränder och golfbanor.

Kanadagässen får skjutas året om, men under april, juli, augusti och september har viltvårdarna i Danderyd efter ansökan hos länsstyrelsen också fått tillstånd att skjuta sammanlagt 70 stycken vitkindade gäss.

Danderyds sjukhus helikopterplatta har tidigare år prioriterats, men där är situationen nu bättre, uppger Börje Hedlund, ordförande i kommunens viltvårdskommitté.

Han tycker trots det att tillståndet inte täcker avskjutningsbehovet.

– Nej, de vitkindade gässen ökar år för år. Det är ingen tvekan om att man skulle vilja utöka det. Vi trycker på att det är mycket föroreningar vid stränderna, men länsstyrelsen är väl vana vid klagomålen.

Att de enligt tillståndet bara får skjuta en fågel per plats och tillfälle gör det dessutom svårare.

– 70 tillfällen blir rätt så tufft att få till, säger Börje Hedlund.

Årets licens kom sent i april och på de tio dagar som kvarstod av månaden hann viltvårdarna skjuta 4-5 vitkindade gäss, uppger han.

ANNONS

I onsdags påbörjades juli månads skyddsjakt.

Inbrottstjuv lämnade kvar hudflik

Djursholm I mitten av februari inträffade ett villainbrott i Djursholm. I samband med inbrottet krossade gärningsmannen en fönsterruta som denne sedan tog sig in genom. Tillvägagångssättet och dna från en hudflik som hittades på insidan av den krossade rutan har senare kunnat kopplas till en man i 20-årsåldern som begått flera inbrott, bland annat även på Lidingö.

Nu har mannen dömts till 10 månaders fängelse för grov stöld och en rad andra förseelser, däribland skadegörelse och narkotikabrott. Han ska även betala skadestånd till de drabbade.

Danderyd Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) presenterade i mars att regeringen ska satsa på nya billiga hyresrätter för unga och studenter. Nu är grunden till förslaget lagt. Med ett investeringsstöd på 3,2 miljarder per år vill man förenkla för privata och kommunala bostadsbolag att bygga mindre lägenheter. Danderyd är en av de kommuner som är aktuella för stödet, där kraven är att det råder bostadsbrist och befolkningstillväxt.

Danderyd kan bli aktuellt för nytt bostadsstöd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.