Bajsbluff används för att lura turister

Turisterna på Djurgården är extremt utsatta för fickstölder.

Många av dem efter fräcka bajskupper.

Djurgården ser ut att gå mot en rekordsommar som turistmål. Men enligt Östermalmspolisen har platsen också varit extremt utsatt för fickstölder.

– Under dagtid är det mycket nu på Djurgården, framförallt vid museer. Och då är det turisterna som råkar illa ut, säger Peter Enell vid Citypolisens stöldgrupp.

Och stöldligorna tycks ha ett nytt trick för att lura turisterna – fågelbajsbluffen.

– Det är ett återkommande trick där en tjuv kastar något som ska vara bajs och så kommer andra tjuvar fram för att torka bort det, men stjäl samtidigt, säger Peter Enell.

På Djurgården har bland annat ett tyskt och kanadensiskt par fått något som ska vara fågelbajs kastat på sig och sedan blivit bestulna i juli.

Tyskarna blev av med en plånbok. Frun i det kanadensiska paret blev av med smycken för 40 000 kronor. Tjuvarna tog dessutom upp hennes makes plånbok, stal pengar och stoppade sedan tillbaka den i offrets ficka, anligt anmälan.

– Men de här tricken gör egentligen att tjuvarna inte behöver vara så fingerfärdiga eftersom de får närkontakt med offret och lätt kan plocka på sig värdesaker, säger Peter Enell.

Antalet fickstölder har överlag exploderat de senaste åren.

På fem år har antalet anmälda fickstölder gått från 772 till 2 506 stycken på Östermalm – en ökning på 225 procent.

En tjuv kastar bajset och så kommer andra tjuvar fram för att torka bort det

Dramatens trappor måste tvättas på djupet

Nybroplan Renoveringen av Kungliga Dramaten pågår redan. Avloppsledningar, elsystem och en hårt åtgången fasad är något av det som ska fixas under upprustningen som planeras pågå i ett par år.

Men husarkitekten varnar nu också Statens fastighetsverk för att entrétrappan mot Nybroplan är fläckig och behöver djuprengöras och impregneras. Smutsen har uppkommit av solbadare som fikat och ätit på trappan.

Visade papperslapp – får fängelse

Östermalm En 20-årig man har dömts i tingsrätten eftersom han i slutet av juni höll upp en papperslapp för två gäster på en uteservering vid Birger Jarlsgatan. Mannen bad om pengar, men när kroggästerna tog bort sina telefoner från bordet gick mannen.

Men trots att han aldrig rörde någon telefon döms han till fem månaders fängelse för försök till grov stöld eftersom han enligt domen hade för avsikt att stjäla mobilen. En rådman i rätten motsatte sig åtalet, men fick inget gehör.