Efter bajset i konstverket – hålen täpps till

I vinter har konstverket vid Hjorthagens IP använts som toalett och förråd.
I vinter har konstverket vid Hjorthagens IP använts som toalett och förråd.
Light House Io ställdes på plats 2013.
Light House Io ställdes på plats 2013.
Så här såg det ut i konstverket i vintras.
Så här såg det ut i konstverket i vintras.
Konstverket vid Hjorthagens IP har använts som toalett. Nu gör man något unikt för att komma tillrätta med problemet – verket ändras i efterhand.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Päivi Ernkvist, projektledare vid Stockholm konst.

Konstverket vid Hjorthagens IP har fyllt en funktion som inte var planerad. Förutom det rent estetiska har den fungerat som toalett.

Nu har konstnären Elle Klarskov Jörgensen, som skapat det fyrliknande verket Light House Io, kontaktats och tillsammans med kommunala Stockholm konst har hon kommit fram till att man ska stänga till konstverket för att förebygga att något liknande sker igen.

– Det är sex öppningar sammanlagt och tre kommer att stängas till, säger Päivi Ernkvist som är projektledare vid Stockholm konst.

De tre öppningar som lämnas utan åtgärd är placerade och formade på så sätt att man bedömer att det inte är någon risk att någon tar sig in.

Stockholm konst, som arbetar med den offentliga konsten i staden, kommer att anlita en firma som från insidan tillsluter hålen med polykarbonat, ett mycket stryktåligt plexiglasliknande material som ska hålla nödiga personer ute.


LÄS MER: Konstverk i Hjorthagen används som toalett


Att man i efterhand ändrar ett konstverk är ingenting som hör till vanligheterna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Päivi Ernkvist som har arbetat med konst i det offentliga rummet sedan 1991.

Elle Klarskov Jörgensen har varit på besök i Stockholm för att hitta en lösning som stänger konstverket samtidigt som uttryck och utseende inte förändras.

– Jag kände att det var ett problem jag inte kunde förutse. När jag hörde om situationen kände jag att det var trist, men samtidigt är det inget som besvärar mig, säger hon om den felaktiga användningen av verket.

– Men man arbetar fort och om ungefär en månad kommer det att vara åtgärdat, säger hon.


LÄS MER: Kontroversiellt konstverk i Fittja tas ned sista april


Utöver att ha använts som toalett har kärl med bränsle stått inne i ”fyren”. Något som Hjorthagsbon Anne Havefeldt reagerade starkt på.

– Det här med att förvara bensindunkar är oacceptabelt i den här miljön med en skola tvärsöver vägen, sade hon tidigare till tidningen.

I samband med att verket toasäkras kommer man också passa på att se över ljusinstallationen som inte har fungerat hundraprocentigt.

Hur mycket kommer det här att kosta allt som allt?

– Oj, det är jättesvårt att säga en siffra, men om jag ska göra en uppskattning så tror jag att det kan landa kring 50 000 kronor, säger Päivi Ernkvist.