ANNONS

Bajsutsläpp stoppas – till slut

Avloppsvattnet från Strandvägen spolades ut i naturen i flera år trots att Stockholms stad länge kände till felet.

Nu ska utsläppen änt­ligen stoppas, men Mitt i kan avslöja att ingen kommer åtalas för avloppsskandalen.
ANNONS

Det är nu åtta månader sedan Lokaltidningen Mitt i avslöjade avloppsutsläppet från ett hus på Strandvägen som då hade pågått i 85 år.

Avloppen från huset har under alla år gått rakt ut i Djurgårdsbrunnsviken vid Djurgårdsbron. Enligt Stockholm Vatten har det varit en bidragande orsak till att viken numera är övergödd.

Det visade sig dessutom senare att Stockholms stad hade känt till utsläppet ända sedan 2011.

Efter Mitt i:s avslöjande lovade man dock att fixa avloppet till sommaren. Men det har alltså dröjt till ända nu innan arbetet påbörjas. Den 12 augusti gjordes första insatsen på Strandvägen.

– Ett entreprenad­företag kommer att schakta ner nya avloppsledningar utanför huset som ska anslutas till en ny pumpstation med placering i grönytan mellan huset och Kungliga Motorbåtklubben, säger Mats Ohlsson, projektledare på Stockholm Vatten.

Varför har det dröjt?

– Orsaken till att arbetena inte kom i gång före sommaren som först planerats är att arbetet var tänkt att samordnas med SL:s förberedande arbete för Spårväg City. Dessa arbeten beslutades ju i juni att läggas på is vilket gjorde att vi inte kunde komma i gång förrän nu i augusti. Det känns nu väldigt bra att vi har påbörjat utförandet, säger Mats Ohlsson.

Ett körfält på Strandvägen i riktning mot Norrmalmstorg, en 45 meter lång sträcka mellan Nobelparken och Djurgårdsbron, kommer att hållas öppet. Avstängning sker i etapper för att påverka trafiken så lite som möjligt. Vecka 41 väntas arbetet vara klart.

Samtidigt kan Mitt i nu också avslöja att ingen kommer att åtalas för utsläppet.

ANNONS

Kammaråklagare Helena Ecker­rot Flodin skriver i ett mejl att ärendet är avskrivet och att förundersökningen om miljöbrott därmed har lagts ner.

– Min uppfattning är att, som det ofta blir när det handlar om äldre felaktigheter vid byggande, när det väl upptäcks är det svårt att lokalisera och det kan vara förenat med stora svårigheter att åtgärda. Ofta tillåter tillsynsmyndigheten en rimlig tid för att åtgärda problemet. I det läget finns alltså inga misstänkta för brott.

Här grävs ledningar ner som ska leda bort avloppsvattnet som i 85 år gått rakt ut i Djurgårdsbrunnsviken. I början av oktober beräknas jobbet vara klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.