ANNONS

Bajsvatten forsade rakt ut i stans vatten

Ett flerbostadshus på Kungsholmen nära Stadshuset hade ett felkopplat avlopp som rann rakt ut i Mälaren.
Ett flerbostadshus på Kungsholmen nära Stadshuset hade ett felkopplat avlopp som rann rakt ut i Mälaren.
Avloppet från en företagsbyggnad i Årsta rann rakt ut i Årstaviken.
Avloppet från en företagsbyggnad i Årsta rann rakt ut i Årstaviken.
Redan smutsiga Bällstaån har tagit emot avloppsvatten i många år.
Redan smutsiga Bällstaån har tagit emot avloppsvatten i många år.
Ett flerbostadshus i Råcksta och två villor i Hässelby villastad hade felkopplade avlopp som rann rakt ut i Mälaren.
Ett flerbostadshus i Råcksta och två villor i Hässelby villastad hade felkopplade avlopp som rann rakt ut i Mälaren.
Mitt i kan nu avslöja att bajs- och avloppsvatten i åratal har spolats rakt ut i Stockholms vattendrag.

15 felkopplade avloppsledningar har hittills hittats av Stockholm vatten.

Och fler finns kvar, enligt utredaren.
ANNONS

I februari 2015 avslöjade Mitt i att ett hus på Strandvägen på Östermalm hade släppt ut orenat avloppsvatten i Djurgårdsbrunnsviken i 85 år. Ett utsläpp som visade sig ha bidragit till övergödningen i viken.

Efter upptäckten började det kommunala bolaget Stockholm vatten undersöka om det fanns fler ställen med felaktiga ledningar.

Och det fanns det. Ett år senare har hela 15 felkopplingar upptäckts i Stockholms stad och Huddinge, som är de områden Stockholm vatten har hand om.

Här har vatten från toaletter, duschar och handfat inte skickats via avloppsledningarna till reningsverken.

I stället har det forsat in i dagvattenledningarna och ut i närmaste vattendrag.

Mitt i har tagit del av alla adresser där felkopplingar upptäckts. Det visar sig att avloppsvatten runnit ut på flera platser i Mälaren, i Husarviken och i Årstaviken. En mycket grov uppskattning är att ungefär 23 miljoner liter avloppsvatten runnit ut bara under 2015. Det motsvarar drygt nio olympiska bassänger.

När Mitt i når Svenska bostäder, som äger ett bostadshus i Tensta vars avloppsvatten runnit ut i närliggande Bällstaån, visar det sig att felkopplingen skedde vid ett stambyte 2010. Det är nu åtgärdat efter att de uppmärksammats på problemet.

– I cirka sex år har avloppsvatten och avföring runnit ut i dagvattnet, säger Jorma Vilhus, förvaltare för Svenska Bostäder i Tensta.

I Huddinge har avloppsvatten från en kommunal förskola och ett flerbostadshus i Visättra runnit ut i sjön Orlången sedan 2014 respektive 2013 men är nu åtgärdade.

ANNONS

– Felkopplingar av detta slag är väldigt ovanliga och ska ju inte hända. Därför är det väldigt bra att Stockholm Vatten uppmärksammade det, säger Cristina Gonzales Pons, kommunikationsansvarig för företaget Huge som ansvar för båda fastigheterna.

De felkopplade husen är allt från flerbostadshus i miljonprogrammen, enstaka villor, företagslokaler och nybyggda bostadsrätter. I Norra Djurgårdsstaden har ett flerbostadshus släppt ut sitt avlopp i Husarviken sedan det byggdes 2013. En annan byggnad nära Stadshuset på Kungsholmen har haft en felkopplad fettavskiljare som släppt ut avloppsvatten från ett storkök rakt ut i Mälaren.

Enligt Johan Gustafsson som ansvarat för utredningen på Stockholm vatten är det svårt att veta hur länge avloppen varit felkopplade.

Att det blir felkopplingar beror på misstag när huset byggs eller efter exempelvis ett stambyte och ansvaret ligger alltså hos fastighetsägaren att åtgärda felen. Hittills har 13 av de 15 fastigheterna åtgärdats.

Husen har hittats genom provtagningar där dagvattnet rinner ut i de olika vattendragen. Om bakterier hittats har man spårat felen genom ledningssystemet, både med nya prover och med kameror.

Arbetet kommer nu att fortgå och Johan Gustafsson tror att det finns fler, oupptäckta felkopplingar i Stockholmsområdet.

– Vi har bara tittat på en begränsad del av vårt ledningsnät, säger han.

Badsäsongen har just dragit igång och många badsugna oroar sig för vattenkvaliteten i stan. Men enligt Johan Gustafsson finns det inget som tyder på att avloppsvatten runnit ut intill stadens officiella strandbad.

Vattenmiljön är det värre med. Bällstaån, där flera av avloppen i västerort runnit ut, ses exempelvis redan som ett av Stockholms smutsigaste vattendrag och Orlången i Huddinge, som tagit emot felkopplat avloppsvatten från flera platser, har länge varit övergödd. Enligt Johan Gustafsson är det dock svårt att veta vilken miljöpåverkan felkopplingarna har haft.

– Att felkopplingarna åtgärdas gör inte att kvaliteten i Bällstaån blir bra men det är så klart en förbättring för miljön i ån att spillvattentillförseln tas bort.

Enligt honom finns det just nu inga rättsliga processer på gång mot någon av fastighetsägarna.

Karl Martinsson

Johanna Edström

Maria Nykvist

Fakta

Så hittades läckorna

Husen har hittats genom provtagningar där dagvattnet rinner ut i de olika vattendragen.

Om bakterier hittats har man spårat felen tillbaka till källan genom ledningssystemet, både med nya prover och med kameror, till man hittat de enskilda fastigheterna.

Eftersom Stockholm vatten inte bestämmer över de enskilda tomterna har fastighetsägarna fått tillsägelser om att åtgärda felkopplingarna, något som hittills har skett i 13 av 15 fall.

Felkopplingar beror på misstag när huset byggs eller efter exempelvis ett stambyte och ansvaret ligger, enligt Stockholm vatten, alltså hos fastighetsägaren att åtgärda felen.

Källa: Stockholm vatten
Fakta

Här har utsläpp kunnat spåras

Flerfamiljshus på östra Kungsholmen nära Stadshuset.

Flerfamiljshus i Råcksta

Företagshus i Lunda industriområde i Spånga.

Nybyggt flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstan.

Flerfamiljshus ägt av Svenska bostäder nära Tensta centrum.

Område med flera flerfamiljshus i Tensta.

Flerfamiljshus i Vårberg.

Villa vid vattnet i Mälarhöjden.

Villa i Spånga.

Två villor i Hässelby villastad.

Företagslokal i partihallsområdet i Årsta.

Nybyggd villa i Huddinge.

Företagsbyggnad i ett industriområde i Huddinge.

Förskola i Huddinge.

Flerfamiljshus i Visättra i Huddinge.

Källa: Stockholm vatten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.