Bakåt för företagande i Järfälla

Tio placeringar neråt - det är resultatet av Svenskt näringslivs årliga ranking av Sveriges kommuner.

– Det är med ödmjukhet vi tar del av årets ranking, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varje år rankar Svenskt näringsliv landets kommuner efter hur bra företagsklimatet är. I år rasar Järfälla tio placeringar och hamnar på plats 51 i av landets 290 kommuner.

Oppositionen är inte nådig i sin kritik:

– Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Centerpartiets brist på tydliga mål och visioner drabbar nu Järfällas företagare, säger Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

I våras startades ett kommunalt näringslivsbolag – Järfälla näringsliv AB – och den styrande koalitionen sätter stort hopp till bolaget.

En nyhet i Järfälla är att det kommunalt ägda näringslivsbolaget Järfälla Näringsliv AB sedan våren 2016 hanterar näringslivsfrågor i kommunen.

– Näringslivsbolaget innebär en kursändring i kommunens näringslivsarbete. Näringslivsrepresentanter har nu genom hälften av platserna i styrelsen insyn i och beslutanderätt i näringslivsfrågor på ett helt annat sätt än tidigare, säger Fredrik Persson, vd i Järfälla näringsliv i ett pressmeddelande.

Men det moderata oppositionsrådet är skeptiskt till att det är lösningen.

– Socialdemokraternas enda idé för ett bättre näringslivsarbete var att starta ett näringslivsbolag, rankingen visar tydligt att det inte var svaret. Man behöver också fylla arbetet med innehåll, inte endast form, säger Cecilia Löfgreen.

Men Claes Thunblad kastar tillbaka bollen och menar att moderaternas näringslivspolitik inte visat sig vara framgångsrik under förra mandatperioden.

– Jag kan konstatera att det faktiskt såg sämre ut när Moderaterna styrde kommunen. Mellan åren 2013-2014 tappade Järfälla 19 placeringar och landade på plats 59 i landet jämfört med plats 51 i år, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Svenskt näringslivs rakning innehåller totalt 18 faktorer, där företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet är i kommunen är den tyngst vägande. Andra faktorer är bland annat kommunens service till företagarna, tillämpning av lagar och regler, infrastrukturer, attityder och kommunalskatt.

2016 års ranking toppades återigen av Solna som följdes av Sollentuna och Nacka.