ANNONS

Bakbloggaren Emma bjuder på sina bästa julrecept

Bakbloggaren Emma Brink Rask.
Emma Brink Rask hoppas på att kunna leva helt på sin bakning, men något konditori blir det inte.
Emma Brink Rask driver bakbloggen Brinken Bakar, som blivit en av Sveriges största i genren.
Men att det var just bakning hon skulle komma att arbeta med – hade hon inte trott för enbart fem år sedan.
ANNONS

Mitt i möter Emma Brink Rask hemma i köket i Enskede, där hon har komponerat ihop runt 500 recept.

För snart tre år sedan startade hon bakbloggen Brinken Bakar – något som endast två år tidigare hade varit otänkbart för henne.

– Jag har uppvuxen med en mamma som bakade väldigt mycket, och har en syster som är konditor. Men jag hade inget intresse av det när jag växte upp, jag flyttade liksom till New York efter studenten, säger hon.

Men i samband med att hennes dåvarande jobb införde fika på tisdagar för drygt tre år sedan ändrades allt.

Bakbloggaren Emma Brink Rask.

Den mjuka pepparkakan är redo att pyntas.

Bakbloggaren Emma Brink Rask.

Bakbloggaren Emma Brink Rask har alltid kameran i högsta hugg.

ANNONS
Fakta

Mjuk pepparkaka med glöggfrosting

16 rutor

Mjuk Pepparkaka
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl filmjölk
0,5 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk pepparkakskryddor

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa smör, strösocker och farinsocker i 3-4 minuter tills det blir fluffigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och sedan filmjölk och lingon.
4. Banda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt.

Glöggfrosting
3 dl lättglögg
2 dl grädde
100 gram cream cheese
0,5 dl florsocker

1. Häll glöggen i en kastrull och låt sjuda tills den har reducerat till 1 dl. Ställ i kylskåpet tills den blir kall.
2. Häll kall grädde, cream cheese och florsocker i en skål och vispa med elvisp tills du har en fluffig frosting. Tillsätt den kalla glöggsirapen långsamt.
3. Spritsa på den kalla pepparkakan.

Källa: Emma Brink Rask

– Det var olika vilka som ansvarade för fikan varje vecka och det blev rutin att folk sprang ner på Hemköp direkt innan. Jag tröttnade på det och då tog jag på mig att jag skulle börja baka till varje tisdagsfika, berättar hon.

Sedan dess har såväl bakbloggen Brinken Bakar, som bakpodden Tillåt kakor sett dagens ljus och i vår kommer debutboken – som handlar om spritsning.

– Att går att piffa till genom att spritsa, säger hon.

Just spritsning och att pynta bakverken är något som Emma Brink Rask ofta återkommer till.

– Att pynta är målet med att jag bakar, allt i förväg är bara steg för att komma dit.

Bakbloggaren Emma Brink Rask.

En färdigpyntad Ris a la-Maltatårta.

Fakta

Ris a la Malta-tårta med körbarsspegel

8-10 bitar

Botten
100 gram pepparkakor
100 gram digestivekex
50 gram smält smör
1 clementin (skalet och saften)
50 gram karamelliserad mjölk (dulce de leche)

1. Mixa kexen och rör ner smält smör, clementin och karamelliserad mjölk.

2. Klä botten och sidorna av en form med löstagbar botten ( ca 20 cm i diamteter) med plastfolie eller bakplåtspapper. Tryck ut kaksmulet i botten på formen och ställ in den i kylen medan du gör resten.

Ris a la Malta
5 gelatinblad
4 dl vispgrädde
400 gram risgrynsgröt
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl rostad hackad mandel

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Värm 0,5 dl av grädden till kokpunkten och smält gelatinet där i. Rör sedan ner det i gröten.
3. Vispa resten av grädden löst.
4. Blanda gröten med florsocker, vanlijsocker och mandeln och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll ris a la maltan i formen på kexbotten. Låt stå i kylen i minst ett par timmar innan du häller på körsbärsgelén.

Körsbärsspegel
4 dl körsbärssås (färdig körsbär i sås finns i tetrapack i hyllan för glasstillbehör i butiken. Sila bort körsbären och använd såsen.
3 gelatinblad.

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
2. Värm körsbärssåsen och smält gelatinet där i. Låt såsen svalna till rumstemperatur och häll den sedan över ris a la maltan. Låt stå i kylen i minst 5 timmar. Ta loss kakan från formen och lägg på ett fat.

Dekorera med grädde och rostad mandel. Servera kall.

Källa: Emma Brink Rask

Får du aldrig slut på inspiration?

– Faktiskt inte! Har man ett vanligt recept på en sockerkaka så kan man göra 35 olika varianter på den.

Om bakning är något som Emma alltid kommer att hålla på med – är hon dock inte säker på.

– För fem år sedan så hade jag ju ingen aning om att det var det här jag skulle komma att hålla på med. Samma sak gäller framöver, jag vet inte vad som händer om fem år.

Det hon däremot hoppas på, är att hon helt ska kunna leva på sin bakning framöver. Något konditori blir det inte – men efter årsskiftet kommer hon att satsa helhjärtat på bloggen och podden.

– Jag har en ”allt eller inget”-karaktär, och det känns som att jag är på rätt spår.