Bakläxa för förstudie om lyxhusområde

Morningside marina är planerat att bli ett nytt bostadsområde vid Duvnäsviken, med ett 40-tal bostäder med utsikt över viken.
Morningside marina är planerat att bli ett nytt bostadsområde vid Duvnäsviken, med ett 40-tal bostäder med utsikt över viken.
Det nya bostadsområdet, där fem flerbostadshus planeras, är även tänkt att ha en strandpromenad dit allmänheten har tillträde.
Det nya bostadsområdet, där fem flerbostadshus planeras, är även tänkt att ha en strandpromenad dit allmänheten har tillträde.
Lyxprojektet Morningside marina är komplicerat.

Så komplicerat att bolaget som ska ta fram ett förslag till lösningar, Sweco, måste betala 250 000 kronor för att inte ha uppfyllt kommunens önskemål.

– Dom levererade inte den produkt som vi beställt, säger Karin Stadig, projektledare vid Nacka kommun.

Enligt Nacka kommun ger avtalet kommunen rätt att begära ersättning när leveransvillkor inte har uppfyllts, ett villkor som brukar finnas med i avtal av det här slaget, i det här fallet handlar beloppet om en kvarts miljon kronor, 250 000 kronor.

Kommun hade beställt en teknisk förstudie om en väg, strandpromenad och va-lösning.

– Dom levererade inte den produkt som vi beställt i rätt tid, säger Karin Stadig, projektledare vid Nacka kommun.

Sweco ska nu färdigställa förstudien.

Ett besked väntas under hösten

Projektet är tekniskt komplicerat.

– Det är många frågor som är komplicerade. Det är kommunen medvetet om, säger Karin Stadig.

Vilket alternativ som kommer att användas exempelvis för att bygga strandpromenaden i området, dit allmänheten kommer att ha tillträde, är inte klart.

– Vi tittar på olika alternativ, säger Karin Stadig.

Hon är övertygad om att projektet kommer att bli av, men kanske överklagas projektet och då blir byggstarten senare än tänkt.

– Innan sommaren ska vi ha en antagen detaljplan. Då kan vi om det inte överklagas sätta igång med utbyggnaden.

Skattebetalarna kommer inte att behöva stå för några kostnader utan det är exploatören som betalar.

Detaljplanen för de cirka 40 lägenheter som planeras vid Morningside marina, i fem flerbostadshus om tre våningar och en suterrängvåning, väntades tidigare vara klart redan förra sommaren men projekteringen och diskussionen om tekniska lösningar med exploatören har dragit ut på tiden.

Veronika Gustafsson, presschef på Sweco, säger i en kommentar om beloppet Sweco måste betala att Sweco alltid är mån om att ha nöjda kunder.

– Sweco har en dialog med Nacka kommun och arbetar för att hitta en bra lösning i projektet tillsammans med dem. Vi har en god kommunikation med kunden, säger Veronika Gustafsson.

Läs mer: Tågbuller kan stoppa lyxprojektet.