Bakning är terapi för Lars

Segeltorpsbon Lars Rudin slänger på ett par minuter ihop läckra sirapssnittar med pistagenötter och havssalt.
Segeltorpsbon Lars Rudin slänger på ett par minuter ihop läckra sirapssnittar med pistagenötter och havssalt.
Segeltorpsbon Lars Rudin ska knåda hem den ärofyllda titeln Sveriges bästa hemmabagare i Hela Sverige bakar.

Han är en som gärna knådar och jäser när han är ledig. Så mycket att han bakar efter mörkrets inbrott.

När Meter Television ringde och berättade att Lars Rudin hade blivit uttagen till succéprogrammet ”Hela Sverige bakar” skrek han högt och hoppade runt i en segerdans på kontoret.

Efter ett par sekunder blev det knäpptyst. Hans arbetskamrater på Trafikverket knackade lätt på dörren och frågade om han levde.

– Jag kände mig helt euforisk. Mina arbetskollegor hade sagt till mig innan att ”det vore en skandal om inte du kom med”. Det var skitkul att få det samtalet, säger Lars Rudin.

Men vägen dit har varit kantad av möda, svett och tårar. Bland annat var han tvungen att fylla i en gedigen ansökningsblankett och skicka in ett kort videoklipp där han presenterade sig själv.

– Det blev sex, sju omtagningar innan allt klaffade.

Därefter blev han kallad till ett möte med produktionstemat där han skulle presentera ett bakverk.

Lars Rudin greps av panik.

– Hur skulle jag kunna presentera ett bakverk, det finns så många. Jag kunde inte välja ett bakverk utan hade med mig två.

Efter ytterligare en casting kom samtalet han hade väntat på. Han var en av tolv hängivna hobbybagare som skulle göra upp om chansen att få ge ut sin egen bakbok och den ärofyllda titeln Sveriges bästa hemmabagare.

Varför tror du att de fastnade för dig, bland tusentals sökande?

– Jag visade min känsliga sida. Bjöd på mig själv otroligt mycket. Jag tänkte varför backa nu, det var allt eller inget.

Vad var det för känslig sida du visade?

– Min farmor och mormor har stor betydelse för mitt intresse att baka. De gav mig alla godsaker man kommer ihåg från barnsben. Tillsammans med min mamma väckte de mitt intresse för att baka.

Lars Rudin, som till vardags arbetar inom it vid Trafikverket, förberedde sig minutiöst inför tv-inspelningen. Han pluggade alla tidigare säsonger och avsnitt för att kartlägga vilka delmoment och recept som varit med.

– Jag har doktorerat i Hela Sverige bakar.

På natten bakade han.

– Jag bakade till ett, två, tre på natten. Att baka är rena terapin för mig.

Vem som vinner vet vi om tio veckor.

Fakta

Konditorn Roy Fares en förebild

Namn: Lars Rudin.

Ålder: 44 år.

Yrke: Förvaltningsledare inom it vid Trafikverket.

Bor: Hus i Segeltorp.

Familj: Fru och tre barn.

Blogg: Nattbagaren.

Aktuell: Deltar i matprogrammet Hela Sverige bakar, som sänds på torsdagar klockan 21 i Sjuan, med start den 10 september.

Förebild: Konditorn Roy Fares, som har vunnit Årets konditor och har gett ut flera kokböcker.

Drömmer om: Att öppna ett eget bageri.