ANNONS

Följ med bakom byggplanket på nya Medborgarhuset

Medborgarhuset, projektledaren Karin Westling
Här låg förr rockklubben Debaser, nu ska lokalen bli barnbibliotek. Den gamla scenen har täppts igen. Karin Westling är projektledare.
medborgarhuset vision
Utsidan på det nya huset, som det är tänkt att se ut. På gaveln mot Folkungagatan har stora hålrum täckts igen vilket skapar ljusgårdar.
Medborgarhuset
Kakel i undervisningsbassängen, som nu fått höj och sänkbar botten.
Stora byggställningar har i flera år kapslat in Medborgarhuset.
Men nu är miljardrenoveringen snart klar.
Följ med in och tjuvkika på hur det ska bli.
ANNONS

Det bankas, bullras, borras och svetsas från tidig morgon till sen eftermiddag innanför byggplanket till Medborgarhuset.

Det mesta av inredningen har rivits ner till betongen – och det har gjorts rejäla invändiga förändringar.

– Det blir ett mer välkomnande hus för alla. Mer känslan av ett Medborgarhus där kulturen får ta större plats. Jag tror det blir fantastiskt bra, säger Karin Westling, projektledare för renoveringen.

medborgarhuset bibliotek

Visionsbild för det nya barnbiblioteket, i Debasers gamla lokaler. Illustration: Nyréns arkitektkontor

Stora förändringar

De största förändringarna är att det blir fler entréer och ett öppnare hus där man gå mellan de olika verksamheterna på ett helt annat sätt än förr.

Biblioteket blir större och ljusare och flyttar till andra sidan huset. Från Götgatan kan man nu gå in rätt in i tidningsrummet, där Bar 54 tidigare låg.

Det har byggts två stora ljusgårdar, med en svindlande takhöjd, där det ska bli vuxenbibliotek och uteservering. Fler restauranger ska slå upp dörrarna i huset.

Här är krogarna som ska öppna i nya Medborgarhuset

ANNONS

Det som främst har fått stryka på foten är rock- och nattklubbarna, Debaser och Göta källare, som inte har någon plats i det nya huset, vilket Mitt i berättat om tidigare. 

Debasers gamla lokal blir barnbibliotek och Göta Källare har delats in i två våningsplan, där det ska bli kafé på det ena och förråd på källarplanet.

Kulturskolans musik- och dans undervisning har också dragit en nitlott, då de inte heller får någon plats i det nya huset.

Medborgarhuset

Simbassängen är lika stor som förr. Nu behöver man inte gå i trappor får att nå bassängen från omklädningen. Foto: Pekka Pääkkö

Badet är kvar

Men det populära Forsgrénska badet finns kvar. Det nya badhuset har stora likheter med det förra. Den största skillnaden är att det nu är mer tillgängligt.

Karin Westling har redan hunnit provbada, när bassängen fylldes med vatten för att kontrollera tätheten.

– Jag var först i Forsgrénska badets nya bassäng, det är faktiskt ett minne för livet, säger hon.

medborgarhuset vision

Så här ska den nyrenoverade simbassängen se ut. Den är i stort sett likadan som den gamla. Illustration: Nyréns arkitektkontor

En våning ovanför ligger idrottshallen, som också finns kvar precis som förr. Här kan skolor ha idrott och föreningar hyra in sig.

– Det finns nu ett helt nytt fläktsystem. Luften var ökänt dålig förr, säger Karin Westling.

Medborgarhuset

Kaklet i den nya simhallen. Foto: Pekka Pääkkö

Budgeten sprack

Renoveringen av Medborgarhuset har minst sagt dragit ut på tiden. Tanken var att det redan skulle öppna 2019, men så blev det inte.

Det största skälet är att kostnaderna drog i väg, en stor anledning var att husets skick var sämre än vad staden trott.

Hela renoveringen pausades 2017. Staden dammsög huset på möjlighet där man kunde spara in pengar och våren 2018 kunde man starta renoveringen igen.

Bland annat slopades en rulltrappa och man har använt billigare byggmaterial där det går. Som att murade väggar ersatts med gipsväggar.

Budgeten har trots det utökats från 670 miljoner till 1 miljard.

Positiva överraskningar

Några positiva överraskningar som kom fram i renoveringen är ett vackert trappräcke som man trodde var förlorat, men som dök upp bakom en vägg.

En annan lycka var när man fann en tidskapsel från 1938, som hittades under ett podium i källaren, något som Mitt i tidigare skrivit om. Den och en ny tidskapsel ska grävas ner vid huvudentrén.

Nya Medborgarhuset har invigningsfest lördag 26 september. Men staden hoppas att det kan öppna redan vid terminsstarten på hösten.

Fakta

Huset ska öppnas upp – bokstavligen

Medborgarhuset byggdes 1939. Efter renoveringen ska huset bli mer tillgängligt genom en ny gemensam entré från Medborgarplatsen och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan.

Det ska också bli möjligt att röra sig inom byggnaden mellan de olika verksamheterna, genom inre promenadstråk och fler allmänna ytor.

Huset kommer när det är klart bland annat innehålla bad, gym, idrottshall, biblioteket, kulturskolans teaterverksamhet, kontor, studieförbund och restauranger.

Medborgarhuset är blåklassat enligt Stadsmuseet, vilket är den högsta klassificeringen av kulturhistoriskt värde.

Renoveringen ska vara klar efter sommaren 2020. Notan: 1 miljard kronor.

Källa: Stockholms stad
ANNONS