ANNONS

Brist på is i Solna bakom gallring av ungdomslag

Ishallen i Ritorp i Solna.
Många av AIK:s lag spelar i Ritorps ishall i Solna.
Brist på istid, men också spelarnas engagemang, nämns som skäl till att inte hela U14-laget får plats i U15.
– Barnen tycker oftast inte att det är konstigt. Många vill inte träna sju dagar i veckan, säger Anders Gozzi, sportchef.
ANNONS

Upp till U15 präglas AIK Hockeys verksamhet av träning, lek och bredd. Alla får vara med. Därefter går bredd till elit, något som skapat debatt.

– Om det fanns en möjlighet att ha bredd ända upp till A-laget så vore ju det jättebra, men det går inte eftersom det finns för få isytor i Solna. Vid U15 går vi från två till ett lag på grund av istider. Det är lättare med fotboll som spelas på en äng. Men hockey är tyvärr begränsat, säger AIK Hockeys sportchef Anders Gozzi som understryker att upplägget inför U15 är välkänt.

– Vi är väldigt noga med att informera alla barn och vuxna om spelreglerna.

Varför går gränsen vid 15?

– Det är en ålder då det är rimligt att börja vrida på det lite och gå från bredd till elit. Det är också en förberedelsefas inför J18 som är den största flaskhalsen. Vi tycker det är roligare om spelarna i J18 kommer från AIK än tillexempel DIF eller Flempan, om vi inte höjer kravbilden från U15 och U16 skulle vi vara tvungna att plocka fler vårt J18 från andra klubbar. Någonstans måste man börja selektera lite om man har en elitsatsning.

Vilka kvaliteter tittar ni på när U15 väljs ut?

– Uttagningarna bygger på hur man brinner för hockeyn och hur man är talangmässigt. Hur man skjuter och åker skridskor till exempel. Hur mycket du vill träna. Det blir en helhet.

ANNONS

Tror du det kan vara jobbigt för en 14-åring att höra att han inte håller måttet?

– Barnen tycker oftast inte att det är konstigt. Många vill inte träna sju dagar i veckan. Tycker man inte att det är roligt och om man inte har så mycket talang kan det vara jobbigt. Man kanske inte hänger med i gruppen och får inte nudda puck så mycket. Då vill man inte fortsätta. Ofta är det hos föräldrarna problemet ligger. De tycker att barnet är jätteduktigt och vill att han spelar i AIK. Men vi ser det tydligt om engagemanget saknas.

Han jämför med hur det är i skolan.

– Precis som i skolan får man betyg när man är i 14. Kanske får du en tvåa i matte, det skickar ju en signal att ”du är inte tillräckligt bra, men du kan kämpa på”.

Någonstans måste man börja selektera lite om man har en elitsatsning

Anders Gozzi, sportchef

Anders Gozzi uppskattar att 8 av 10 som inte når U15 går till andra klubbar.

– Och 8 av 8 tycker, när det gått lite tid, nog att det är mycket roligare i det nya laget. Man får spela på sin egen nivå och är kanske en av de bästa.

Barnkonventionens eventuella påverkan på processen efter 2020 har enligt Anders Gozzi inte utretts i klubben än.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.