ANNONS

Bakprylar säljer som smör

Matprogram som Dessert­mästarna och Hela Sverige bakar har gett ett uppsving för köksprylar.

Allra bäst går bakredskap som används för att pynta och garnera. På Lagamati vid Odenplan säljer de som smör.
ANNONS

Anne Wilund, som driver butiken med sin man Robert sedan 22 år, har fått utöka sortimentet av bakartiklar.

Här hänger nu springformar av olika form, ramar, jäskorgar, måttsatser och mjölsiktar. Släta kavlar, såväl som kavlar i marmor och kruskavlar.

För den som bakar bröd finns perforerade plåtar som gör att även limpans undersida får skorpa.

– Men det är det här som folk tycker är så roligt att hålla på med, säger Anne Wilund och visar sina plåtar med fördjupningar för tarteletter, madeleinekakor och muffins.

När man tagit sina kakor ur ugnen är det dags att dekorera och det lockar allt fler. Så i ett annat hörn finns ett stort sortiment av spritsar och tyllar, de små munstyckena som gör det möjligt att forma stjärnor, rosor eller vackra blad i grädde, kräm och glasyr.

– Det började med cupcakes och de här små grejorna köps mest av tjejer. Men bakning och surdegsbröd är det oftast killar som håller på med. Det är faktiskt skillnad, säger Anne Wilund.

På NK:s husgerådsavdelning finns numera en stor avdelning med bakprylar där en stor del av sortimentet handlar om att dekorera och forma. Som strössel i olika färger och former. Färdiga glasyrer i silver och guld. Silikonformar att gjuta praliner i.

För den som tycker det är nödvändigt finns stämplar som gör det möjligt att prägla in ”We eat” i sina kakor.

Säljaren Uno Eriksson såg efterfrågan öka när bakprogrammen började sändas i tv för tre fyra år sedan. Och försäljningen av bakprylar ökar ständigt.

ANNONS

– Allt med bakning har fått ett enormt uppsving. I många familjer är det ett sätt att göra något roligt med barnen så att de inte bara hänger över läsplattan. Och sedan lägger folk ut bilder av det de bakat på Facebook.

Men Anne Wilund är inte så säker på att det är tv-programmen som skapat intresset för att göra den här sortens bakverk.

– De som gör programmen ser nog först att det finns en baktrend. Så det frågan är vad som är höna och vad som är ägg, säger hon.

Det är åtta år sedan Kirsten Dunst mumsade i sig macarons i filmen Marie Antoinette och de pastellfärgade kakorna spred sig utanför Frankrike.

I takt med att bak- och pysseltrenden spridit sig vill allt fler göra dem själv. Så givetvis finns särskilda kit för hemmakonditorn. De består av en silikon­matta och en silikonsprits med fönster i klarglas. Kanske inte helt nödvändigt för överlevnaden.

– Visst är det grejor som människor i min ålder aldrig tänkt på, men som kanske underlättar, säger Uno Eriksson. Allt bygger på om man har intresset. Men har man rätt utrustning blir det enklare.

På hyllan mittemot finns en sprej som ska ge bakverken en glansig pärlemor­yta. Den lockar sannolikt inte de mest hälsomedvetna kunderna eftersom den är laddad med tillsatser.

– Jag tror inte man i första hand läser innehållsförteckningen om man köper den, nej.

Fakta

Köksbutiker i Vasastan

Lagamati, Odengatan 68.

Cordon-Bleu, Vasagatan 48.

Cervera, Fältöversten, Regeringsgatan 42, Sveavägen 24–26.

ANNONS