Min lokala hjälte

Bakslag för Cristina Stenbecks drömhus

Det blir inga gäststugor eller något poolhus för Cristina Stenbeck. Länsstyrelsen har kört över Haninge kommun och dragit in mediemiljardärens strandskyddsdispens.

I slutet av förra året köpte Stenbecksfärens överhuvud Cristina Stenbeck stora delar av skärgårdsön Björkö, strax utanför Ornö.

Priset ska ha uppgått till cirka 37 miljoner kronor, enligt uppgifter till Expressen.

Stenbeck planerade tidigt att riva och bygga om de mångmiljonhus som redan står på fastigheten.

Men nu har hon stött på patrull.

Länsstyrelsen har granskat kommunens beslut om att ge strandskyddsdispens för det planerade bygget på Björkö, och har nu rivit upp stora delar av dispensen.

– De kan inte bygga de hus som länsstyrelsen har hävt dispensen för, men de kan fortfarande bygga huvudbyggnaden så som den är tänkt, säger Peter Olevik Dunder (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som tidigare hade beviljat undantaget.

Länsstyrelsens nya beslut innebär att tre stycken gästhus och ett poolhus med tillhörande pool inte får byggas.

– Nu är det upp till den sökande om hon vill gå vidare. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen. Vi i kommunen tar inte upp ärendet igen, säger Peter Olevik Dunder.

Hur vanligt är det att länsstyrelsen river upp kommunens beslut?

– Inte vanligt alls. De granskar nästan alla beslut, men att de sedan är av en annan åsikt än oss är ganska ovanligt, säger Peter Olevik Dunder.

Fastigheten som Cristina Stenbeck har köpt är 1,2 miljoner kvadratmeter stor och tar upp nästan hela Björkö. Hennes drömkåk ska ritas av stjärnarkitekten Gert Wingårdh och uppges bli cirka 500 kvadratmeter stor.

Till den tidigare dispensen hörde en karta över Björkö som visade vilka delar av ön som fortfarande kommer att vara tillgängliga för allmänheten och var Stenbeck har rätt att sätta upp staket.

Den uppdelningen kommer fortfarande att gälla.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Christina Stenbeck och Gert Wingårdh utan resultat.

Fakta

Cristina Stenbeck – en av de rikaste i Sverige

Cristina Stenbeck är dotter till Jan Stenbeck och sitter i flera av Stenbeckssfärens styrelser.

Hon är bland annat ordförande i investmentbolaget Kinnevik.

Cristina Stenbeck har listats som en av Sveriges rikaste personer och en av de rikaste unga miljardärerna i Storbritannien.

Hon är 35 år gammal och bor i London med sin make och sina tre döttrar.

Källa: Nationalencyklopedin, Veckans affärer, Expressen.