Min lokala hjälte

Bakterier i dricksvattnet på Muskö

Det finns fortfarande bakterier i dricksvattnet på Muskö. Musköbor rekommenderas alltjämt att koka vattnet, enligt Haninge kommun.

Det var inför den gångna helgen, efter en rutinmässig provtagning, som saken upptäcktes. Provtagningen gjordes tisdagen den 23 augusti. Provsvaren kom den 26 augusti.

På en provtagningspunkt på Muskö hittades låga halter av bakterien enterokocker. Resultatet var att dricksvattnet var otjänligt.

”Vi vill därför som en säkerhetsåtgärd uppmana alla berörda kommuninvånare som har kommunalt dricksvatten på Muskö att koka sitt vatten till dryck och matlagning”, skrev kommunen på sin hemsida.

Nu kvarstår kokningsrekommendationerna. Nya provtagningar påvisar nämligen fortsatt förekomst av bakterier i ledningsnätet. Detta meddelade kommunen under måndagen.

”Kommunen vet inte hur bakterierna kommit in i dricksvattnet, men arbetar för fullt för att lokalisera problemet.”, skriver kommunen.

Det finns nu en utökad provtagning på Muskö och kokningsrekommendationerna gäller alltså tills vattenproverna är godkända.

Läs mer vad Haninge kommun skrivit om bakterierna i dricksvattnet.

Flera kommuner har på senare tid haft problem med dricksvattnet, bland annat Värmdö och Nacka.

Läs mer:

Upptäckta bakterier i dricksvattnet i Nacka

Värmdö hade bakterier i dricksvattnet – men har fått grönt ljus