Min lokala hjälte

Bakverk i kamp mot cancer

När Jennifer Miljeteigs vän drabbades av bröstcancer för tredje gången ville hon och väninnorna agera.

Med 100 rosa semlor och bröstbakelser samlade de in 13 000 kronor till Cancerfonden.

– Det är helt överväldigande att se vilket stöd vi har fått, säger Jennifer Miljeteig, kvällen efter det lyckade evenemanget.

Det var i januari som hon bestämde sig för att anordna en insamling. Hon och väninnorna hade drabbats av ett dödsfall till följd av bröstcancer och när en annan vän fick sitt tredje återfall i sjukdomen bestämde de sig för att samla sina krafter.

Jennifer Miljeteig ställde sig i köket och bjöd hem vännerna till en ”rosa fettisdag”. Sammanlagt bjöds över 40 personer på 60 rosafärgade semlor och 50 ”bröstbakelser” i hennes vardagsrum i Sollentuna. Utgångspriset för varje semla låg på 100 kronor och utöver pengar för bakelserna samlades pengar in via auktioner och sponsring från företag i kommunen.

Och resultatet blev mer än lyckat, 13 500 kronor i bidrag kom in under kvällen.

– Jag är otroligt tacksam. Utan sponsring och generösa grannar hade det aldrig gått, säger Jennifer Miljeteig.

Pengarna går direkt till vännens egenstartade insamling på Cancerfonden.

– Pengar ger forskning och forskning ger tid att leva. Självklart skulle man vilja göra något ännu mer konkret, som att gå in och plocka ut cancern, men det går inte. Nu känns det som att vi har gjort vad vi kunnat, säger Jennifer Miljeteig.

Och tisdagens evenemang är bara början.

– Alla pratar redan om nästa år. Då måste vi nog ordna en större lokal, säger Jennifer Miljeteig med ett skratt.

Under 2012 drabbades cirka 8 000 svenska kvinnor av bröstcancer. Under samma år samlades 49 miljoner kronor till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Sedan 2003 kan privatpersoner och företag, sedan 2003, starta sina egna insamlingar på Cancerfondens hemsida, där vem som helst kan samla och skänka pengar.

Men enligt Jonas Bergh, professor vid bröstsektionen vid Karolinska Institutet krävs mer för att täcka alla behov.

– Den forskning som behöver utvecklas, som patientnära och klinisk forskning är väldigt dyr och sjukvården har blivit allt mindre angelägen att stödja den. Det gör att projekt inom exempelvis läkemedelsutveckling i dag är svåra eller nästan omöjliga att genomföra. Bidrag utifrån kan inte täcka alla behov, men är såklart väldigt viktiga, säger han.

Cancerfondens stöd till forskningsprojekt 2013 är 339 miljoner. Pengarna är uppdelade på nästan 450 forskningsprojekt och runt en sjättedel av stödet går till bröstcancerforskning.

Fakta

Så gör du en egen insamling

Gå in på Cancerfonden.se och klicka dig fram till ”Starta Insamling”.

Du kan registrera dig som privatperson, förening, företag eller UF-företag.

Berätta vem du är och varför du gör insamlingen.

Nu kan vem som helst sätta in pengar på ditt konto via sms, betalkort eller internetbank.

Alla pengar går till Cancerfondens gemensamma fond.