Balettkärleken rostar aldrig

Conny Borg, tidigare premiärdansare på Operan och balettchef i Göteborg och Malmö ger lektioner för vuxna i klassisk balett.
Conny Borg, tidigare premiärdansare på Operan och balettchef i Göteborg och Malmö ger lektioner för vuxna i klassisk balett.
I en källarlokal på Frejgatan ger Conny Borg balettlektioner för vuxna. Hit är både gamla proffs och hobbydansare välkomna.

Den äldsta eleven är 83 år.

Lektionen börjar vid stången.

Ett, två, tre, fyra. Pliéer, demipliéer och relevéer, flexade fötter och tåsträckningar, armar som sträcks utåt och uppåt. Tio kvinnor från medelåldern och uppåt rör sig rytmiskt och koncentrerat till pianomusiken. En del är kring de 80 och självklart inte riktigt lika mjuka i nacke och axlar som de yngre. Men hållningen och benstyrkan sitter där.

Att ge lektioner i klassisk balett med ett otvunget anslag där allas individuella förutsättningar får styra var något som Conny Borg, pensionerad premiärdansare på Operan, upptäckte när han för några år sedan var i New York. Han hade själv inte tagit några klasser på länge, men fick en kick av att plocka upp baletten i ett prestigelöst sammanhang. Något liknande borde vara möjligt även hemma i Stockholm.

Sedan ett år tar han emot elever, de flesta gamla proffsdansare medan andra har hobbydansat hela livet, till sina klasser.

– Vår filosofi är att var och en är här för sin egen skull, att ingen annan har att göra med vad man själv gör. Det är deras eget ansvar att ta det lugnt och det är mitt ansvar att se till att de inte skadar sig.

Viss hänsyn måste han förstås ta till att dansarna är äldre.

– Men jag lägger faktiskt ribban lite högre hellre än att vara alltför försiktig. Jag får förstås se till att de inte gör rörelser som skadar dem. Men det som är viktigast för ett bra åldrande är att vi håller hjärncellerna igång.

Han är också mån om att lektionen ska vara mer än ett träningspass för att hålla kroppen i trim.

– De är ju här för att de älskar balett. Jag försöker göra så att vi känner att vi dansar. Det är viktigt att vi skapar och inte bara står och sparkar. Dans är konst och konst blir till av kreativitet.

Själv har Conny Borg hunnit fylla 75 år, trots att det verkar ofattbart när man träffar honom. Han pratar fort och ivrigt om alla projekt han vill driva.

– Jag vet att jag fortfarande har kapacitet att skapa och tänka. Men vi äldre blir inte efterfrågade på det sätt man skulle vilja, det får du gärna skriva.

Själv håller han sig i form med cykling och rejäla promenader.

– Vi är en grupp äldre herrar som kallar oss för Antikrundan och är ute och går varje söndag, det brukar bli en och en halv mil ungefär. Vi har jättekul.

Inne i salen fortsätter klassen. Då och då stänger Conny Borg av musiken för att ge mer instruktioner.

– Ni öppnar armen ut, så här. Och bak. Två, tre. Över golvet och glissé.

Uppmärksamma blickar och vänliga gliringar utbyts mellan honom och dansarna.

Här finns inget av den konkurrens som kan råda bland yrkes-aktiva dansare. Heller inget av det ordinära motionspassets fusk och slarv med rörelserna. Alla gör sitt allra bästa.

– Jag brukar skämta och säga att ”den här kombinationen är bra, den kan vi använda i parkerna i sommar”. Vi har inget planerat, men det vore kul att göra något. Jag har lite småidéer. Vi får se vad det blir.

Jag vet att jag fortfarande har kapacitet att skapa och tänka. Men vi äldre blir inte efterfrågade på det sätt man skulle vilja.conny borg

Fakta

Premiärdansare och balettchef

Namn: Conny Borg.

Ålder: 75 år.

Familj: Döttrarna Cecilia, Carolina och Amelie.

Bor: I Högalid på Söder.

Gör: Ger balettlektioner för vuxna i en källarlokal på Frejgatan.

Bakgrund: Premiärdansare på Operan, sedan balettchef i Göteborg och Malmö. Regissör, koreograf och lärare.