ANNONS

Balkan New Film Festival till Kungsängen

Filmen "Children" visas i Kulturhuset klockan 18.20.
Filmen "Children" visas i Kulturhuset klockan 18.20.
Balkan New Film Festival vill sprida historier som är osynliga för svenskarna.

På måndag kommer en miniversion av festivalen till Kulturhuset i Kungsängen.
ANNONS

Filmfestivalen Balkan New Film Festival har funnits i fem år och besöker flera biografer i landet, däribland Zita i Stockholm.

I år är festivalen mer aktuell än någonsin. Den 14 december var det exakt 20 år sedan Daytonavtalet skrevs på och kriget på Balkan tog slut.

På måndag, den 21 december, gör festivalen ett stopp i Kungsängen, då med ett tio timmar långt program – med dokumentärfilm och kortfilm.

Grundaren till festivalen är Jelena Mila, skådespelare och Kungsängenbo.

– Vi vill öppna porten till Kungsängen som ett ställe att visa bra filmer. Filmerna är unika och har aldrig visats i Sverige, säger hon.

En av filmerna som visas är ”On the Bride Side”, från 2014. Filmen vann pris vid Al Jazeera International Documentary Film Festival 2015 och berättar historien om flykten från Syrien till Sverige. Fem flyktingar bestämmer sig för att åka den riskfyllda resan till den italienska ön Lampedusa. För att undvika hänsynslösa människosmugglare iscensätter de ett bröllop.

Klockan 18.20 visas ”The Children” av Denis Bojic och Aleksandar Djordjevic. I filmen berättar fyra föräldrar om hur de förlorade sina barn i Bosnienkriget. Kriget, som pågick mellan 1992 och 1995, skövlade över 100 000 människoliv.

Den svenska filmen ”Mousse” har vunnit 50 priser och visas för första gången i Sverige på måndag i Kulturhuset.

– Det känns fantastiskt att vi kan använda lokalerna i Kungsängen för att visa filmer som är mer eller mindre okända för Sverige. Filmerna berör allt från det tuffa allvaret om kriget i Bosnien och Hercegovina till lättare fiction, säger Jelena Mila.

ANNONS

Det är inte sista gången som festivalen gör besök i Kungsängen. Redan den 18 februari kommer festivalen tillbaka. Då visas långfilmer i fyra dagar.

Hela festivalprogrammet på måndag hittar du här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.