Balkongen var en kärleksgåva

Har du också lagt märke till den ensamma balkongen på Friluftsvägen vid Lötsjön?

Den byggdes som en kärleksgåva åt Sundbybergs siste borgmästare.

Men vem var det egentligen som gav den till vem?

16-våningshuset på Friluftsvägen kallas i folkmun för Tändsticksasken och bjuder på en märklig syn. Högst upp på ena sidan sticker en ensam balkong ut från den höga, gråa fasaden.

Det måste ha varit en riktig viktigpetter som fick det privilegiet, tänker nog många. Och det var det också. Sundbybergs siste kommunborgmästare Gustav ”Slampen” Lindberg flyttade in i lägenheten i samband med att huset byggdes 1958.

– Det fanns redan en balkong åt söder men hans fru ville ha en åt nord också. Arkitekten blev tillsagd att rita in en balkong på den platsen.

Det berättar Bo Andersson som varit kommundirektör i Sundbyberg, vd på Förvaltaren och skrivit böcker om bostadsbyggande i staden.

– Till saken hör ju att borgmästare Lindberg också var ordförande i byggnadsnämnden. Så kunde det gå till på den tiden.

Huset ägs av Förvaltaren och på deras hemsida beskrivs historien kort.

Där står att det var borgmästaren som bad arkitekten att rita dit balkongen som en kärleksgåva till sin hustru Inga Lindberg.

Men enligt ett inlägg på Sundbybergs stadsmuseums blogg, som hänvisar till en gammal DN-artikel, tar borgmästarinnan Inga Lindberg själv åt sig äran för balkongen.

Enligt blogginlägget sa borgmästarinnan så här i artikeln: ”Jag ritade själv ett förslag på vår lägenhet, min make ville så gärna ha en balkong åt det där hållet för utsiktens skull, så jag ritade in den! Det var de väl inte så pigga på i stadshuset, men till slut gick dom med på det.”

Lena A Löfström är museichef på Sundbybergs stadsmuseum och bodde i samma trappuppgång som paret Lindberg innan de flyttade till Friluftsvägen. På den tiden bodde de i Bergdalen med en fantastisk utsikt över hela Stockholm.

– Inga hade problem med sin rygg. De bodde i en etagelägenhet med trappa, vilket blev för jobbigt för henne. De beslutade sig för att ordna en lägenhet som de ritade själva. Det var ganska vanligt på den tiden.

Och när de flyttade ville de få en minst lika bra utsikt – vilket inte var möjligt med de befintliga balkongerna på södersidan.

– Balkongen ritades in för att de skulle få se lite natur åtminstone, säger Lena A Löfström.

En av paret Lindbergs fyra döttrar, Britt-Marie Lindberg, minns balkongen väl.

– Den var lite halvläskig, det var ju ingenting under liksom, säger hon.

Enligt henne var föräldrarna överens om att balkongen behövdes.

– Det är klart att det låg lite kommunalt mygel bakom, det måste man väl säga. Pappa och mamma ville ha den helt enkelt, balkongerna på andra sidan var så fnuttiga. Den var i köket och användes mest till att hänga tvätt och ställa ut drickbackar på.

I dag är det Pierre Almlöf som bor i femrummaren på 132 kvadratmeter med den exklusiva utsikten över Golfängarna.

– Det är en rätt maffig utsikt. Det händer var och varannan dag att folk stannar och pekar mot balkongen. Det ser ju rätt speciellt ut, säger han.

Fakta

Var den sista borgmästaren

Sundbybergs siste borgmästare Gustav ”Slampen” Lindberg föddes den 20 november 1909 och avled 1963.

Lindberg var jurist och före detta elitspelare i IK Göta ishockey.

1944 tog han initiativet till att bilda Sundbybergs ishockey­klubb.

Enligt både Bo Andersson och Lena A Löfström, som båda träffat honom, var han en populär borgmästare som var trevlig, utåtriktad och kamratlig.