ANNONS

Ballong låg bakom stort strömavbrott i Täby

Orsaken till det stora strömavbrottet: en ballong
Orsaken till det stora strömavbrottet: en ballong
Mitt i Täby berättade tidigare imorse om att nästan tusen elkunder förlorade strömmen i morse. Då visste man inte vad som låg bakom avbrotten, men nu kan man bekräfta att allting orsakades av en heliumballong.
ANNONS

Det var strax innan halv nio i morse som nästan 1000 Täbybor förlorade elen efter att Kyrkbyn drabbats av ett omfattande strömavbrott. Då kunde man på Ellevio inte berätta särskilt mycket om vad som orsakade strömavbrottet. Men nu kan man berätta om den, aningen oväntande, orsaken bakom avbrottet.

– Det var en ballong, säger Jonatan Björck på Ellevio.

Lyckades träffa helt fel

Han säger att de flesta av deras el-ledningar ligger under marken, men att det i området finns en kort sträcka med ledningar i luften. Det är alltså denna sträcka som heliumballongen lyckats träffa.

– Den har på något sätt hamnat på våra ledningar och orsakat en kortslutning. Jag har under mina år aldrig varit med om något liknande.

Det ska heller inte ha varit någon större ballong, säger Jonatan Björck, utan det ska röra sig om en ”barnballong” – av typen man köper på tivoli.

Är det ett känsligt system som kan krascha av en ballong?

– Nej, den måste ha hamnat på några av tre faser och orsakat en kortslutning. Det är väldigt ovanligt.

Vid klockan 13 fick de flesta tillbaka strömmen, men ett hundratal fick vänta ytterligare en timme då ballongen också utlöst flera säkringar på en el-station.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.